Plate prosvetara na nivou 2014. godine

beta-giyxn9bd0g-525x350

Uprkos najavljenom povećanju plata za 10 odsto, realne zarade u obrazovanju biće na nivou iz decembra 2014, odnosno pre umanjenja za isti procenat, pa će prosečna plata prosvetnih radnika i dalje biti ispod proseka Republike.To je ocenila danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Taj sindikat je tražio da se zaposlenima u obrazovanju do kraja godine isplati bonud od po 20.000 dinara, kao i da im plate u 2018. budu dva puta povećane po 10 odsto, u martu i oktobru. Za to je, kako su naveli, potrebno još 11 milijardi dinara u budžetu.

Vladimir Adžić, član Unije, je rekao da će zbog povećanja minimalne cene rada u 2018. godini, nenastavno osoblje u obrazovanju od prvog do petog stepena stručnosti prima minimalac. Ovim potezom, kako je rekao, odnos zarada između prvog i sedmog stepena pašće ispod 1:2 što je daleko od željenog, koji iznosi 1:3. On je podsetio da Vlada i dalje nije ispunila odredbe sporazuma iz 2015, potpisanog sa sindikatima posle velikog štrajka u prosveti. Adžić je rekao da u budžetu za prosvetu nisu predviđena sredstva za isplatu Svetosavske nagrade, niti korekcija koeficijenata zaposlenima sa šestim stepenom stručnosti. Ukazao je da je i naredne godine u budžetu planirano preko 280 miliona dinara za kazne i izgubljene sudske sporove.

Unija traži pregovore sa Vladom o zaradama u narednoj godini, ali im na taj zahtev niko nije odgovorio.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*