Brnabić u 2017. godini najzadovoljnija prosvetom

ana-brnabic

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je prosveta resor kojim je u prošloj godini najzadovoljnija, a ovoj će se, kaže, najviše ulagati u kulturu.„Najviše radosti je donelo Ministarstvo prosvete zato što smo 1. septembra uspeli da uvedemo informacione tehnologije kao obavezan predmet“, rekla je Brnabić je za TV Prva.

Govoreći o povećanju plata prosvetnim radnicima, premijerka kaže da nije fer sistem u kojem svih 80.000 dobijaju jedno, univerzalno povećanje, zato što se i u prosveti, kao i su svim ostalim profesijama, ne trude svi jednako.

Biće povećanja, navela je, ali je važno da se uvedu platni razredi kao sistem u kojem se nagrađuju najbolji.


Zadovoljna je i resorom sporta i dodaje da to ne bi bilo tako bez značajnih ulaganja i odgovorne politike nagrađivanja sportista.

Brnabić je rekla i da se „daju signali“ da je kultura sve važnija i da je Ministarstvu kulture povećan budžet za 2018.

Namera je, kaže, da Muzej savremene umetnosti nastavi da radi kao što je krenuo te da je važno i da se završi Narodni muzej u junu 2018, iako to, kako je ocenila, možda zvuči preoptimistično.

Upitana da li u Srbiji postoje objektivni novinari, premijerka kaže da ih je malo, ali da ipak postoje.

 Podsetila je da je da je nedavno u Evropskom parlamentu izjavila da u našoj zemlji postoje novinari koji su „za i protiv“, a da je jako malo objektivnih.


Nije, kaže, stekla utisak da se novinari nečega ili nekoga plaše.

„Nisam stekla taj utisak, čitam nedeljnike i gledam televizije koje ne podržavaju politiku vlade i ne mislim da se plaše nekoga“, rekla je.

Premijerka je navela da iako je građanima možda teško da razumeju šta znači kada se u medijima čuje da je Srbija napredovala na Duing biznis listi, da je „porastao“ BDP… sve će se svesti na to koliko imamo radnih mesta i kako je u novčanicima.

Budući da neke penzije iznose svega 23.000 dinara, a mesečni računi dostižu i do 17.000, premijerka kaže da sa preostalih šest hiljada penzioneri jako teško „prežive“ mesec, ali da, koliko god ostaje, to je ipak više nego što je ostajalo u prethodnim vremenima i da su penzije povećane za oko osam odsto.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*