Učenike prvog razreda gimnazije čekaju novi predmeti i više časova

tan2018-1-7_114713322_1

 

Od naredne školske godine u prvom razredu gimnazije učenici će birati dva od šest ponuđenih izbornih programa, pa će tako nedeljni fond povećati za dva časa, jer će broj obaveznih predmeta ostati isti.

Sve to je predviđeno novim predlogom nastavnog plana i programa za prvi razred gimnazija koji je uradio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i koji je u proceduri odobravanja.

U ponudi je šest programa, od toga škola prema svojim mogućnostima bira četiri koje će ponuditi učenicima. Učenici imaju obavezu da izaberu dva programa sa fondom od dva časa nedeljno, kaže rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika ZUOV Eleonora Vlahović.

U ponudi će biti programi: obrazovanje za održivi razvoj, primenjene nauke, umetnost i dizajn, pojedinac, grupe i društvo, zdravlje i sport, komunikacija i medijska kultura.

Planom nije dodat ni oduzet nijedan nastavni predmet, a sa ova dva izborna programa povećava se opterećenje učenika. To je urađeno u skladu sa novim zakonom koji na drugačiji način posmatra opterećenje učenika ne preko časova, već broja sati koji se provode u školi, pojasnila je Vlahović.

Izborni programi, kako kaže, napravljeni su tako da odgovaraju interesovanjima učenika i njihovom profesionalnom razvoju – iz oblasti prirodnih nauka, društvenih nauka, umetnosti, tehnike, tehnologije, ekonomije.

Programi ne bi trebalo da budu dodatno opterećenje za učenika, već da zadovolje neka njihova interesovanja. Radi se timski, mnogo se sarađuje i potpuno je drugačiji pristup od redovne nastave. Nadam se da će učenicima prijati takav način rada, naglasila je Vlahović.

Neki izborni programi su predviđeni samo za prvi i drugi razred, neki samo za treći i četvrti razred gimnazije.
Učenik može da izabere program u prvom razredu i da ga zameni u drugom, međutim ono što izabere u trećem mora da pohađa i u četvrtom razredu. Ima dva izborna programa koja se mogu pohađati tokom celog gimnazijskog školovanja, pojašnjava ona.

Programi su napravljeni tako da u njima nema nastave, već su postavljeni  istraživački, projektno i podrazumevaju punu aktivnost učenika. Nastavnik je partner sa učenicima u istraživanju raznih oblasti.

Fokus je na ovladavanju tehnikama prikupljanja podataka, obrade podataka, njihove kritičkoj analizi, prezentovanju dobijenih rezultata i dizajniranju projekata.

Upitana da li će uvođenje novih programa podrazumevati nova zapošljavanja nastavnika u školama, ona je rekla da će predavači biti nastavnici koji su već u obrazovnom sistemu.

Precizno je definisano za svaki program ko može da ga predaje, te tako za program obrazovanje za održivi razvoj, predavači su nastavnici biologije, hemije, geografije. Ako je u pitanju umetnost i dizajn predavači su nastavnici muzičkog i likovnog.

Vlahović kaže da predstoji obuka za nastavnike koji mogu biti predavači u izbornim programima.

Govoreći o obaveznim izbornim predmetima, Vlahović kaže da veronauka i građansko ostaju u ponudi, ali da su “u alternaciji”.

Učenik mora da izabera jedan od ta dva predmeta s tim što može jednom da ga menja, pojašnjava naša sagovornica i dodaje da će se veronauka i građansko ocenjivati opisno, dok će ocena iz izbornih programa “biti numerička”, što znači da ulazi u prosek ocena učenika.

Izvor: Tanjug

2 komentara na Učenike prvog razreda gimnazije čekaju novi predmeti i više časova

  1. Nada Orbovic kaže:

    To je urađeno u skladu sa novim zakonom koji na drugačiji način posmatra opterećenje učenika ne preko časova, već broja sati koji se provode u školi, pojasnila je Vlahović.

  2. nejasno kaže:

    Hvala Bogu da veronauka i građansko postaju izborni predmeti! Nije mi jasno kako će to izgledati, ali, bilo bi dobro da učenici mogu da izaberu i manji ukupan broj predmeta (recimo – deset), na njima je odgovornost kako će se snaći dalje s tim, jer time ograničavaju sebi upis na fakultet. Ali, dobro je jer ne moraju da uče predmete za koje nemaju dara.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*