У априлу ново ПИСА тестирање ученика, прилика да сазнамо где се налази образовање у Србији

pisa

Ново ПИСА тестирање ученика почиње у априлу ове године и трајаће месец и по дана, а тестирањем ће бити обухвачене читалачка, математичка, научна и финансијска писменост петнаестогодишњака – углавном ученика првог разреда средње школе.

Резултати ће показати где се налази образовање у Србији када је реч о функционалном знању ученика и шта треба да се унапређује како би достигли жељене стандарде, кажу у Министарству просвете.

Такође, резултати ће показати и како се знање наших ученика рангира у друштву више од 200 земаља које учествују у овом међународном истраживању.

У Министарству просвете додају да ће истраживање почети после 10. априла и траће месец и по дана, а ове године ће да се реализује на много већем узорку од претходних.

На ПИСА тестирању учествују петнаестогодишњаци, а у Србији су то углавном ученици првог разреда средње школе. Тестирање ће се обавити у 222 школе, а учествоваће око 8.000 ученика.

Прошле године рађено је пробно ПИСА тестирање, а новина је била што је рађено електронски и по први пут је уведена финансијска писменост. За потребе истраживања у Министарству просвете кажу да су заједно са донаторима обезбедили додатне лаптопове као подршку информатицким кабинетима школа, што ће омогућити ефикаснију реализацију ове студије.

Према новом Закону о основама система образовања и васпитања школе су у обавези да учествују у истраживањима која се спроводе на основу међународних уговора.

Од фебруара ове године наставници и ученици ће на сајту Министарства просвете моћи да се упознају са задацима које су сачиниле радне групе формиране у оквиру Националног савета за праћење ПИСА истраживања, наводи се на сајту Министарства просвете.

Циљ је да се ученици припреме за такву врсту тестирања знања, како би фактор изненађења и његове негативне последице на резултат теста били што мањи.

Средства за ПИСА тестирање обезбеђује Министарство просвете, а реализује Институт за психологију.

Србија у ПИСА тестирању учествује од 2001. године, тестирање се ради сваке три године, а наша земља прескочила је истраживање 2015. године, јер за то нису била обезбеђена средства.

На последњем ПИСА тестирању на коме су учествовали ученици из Србије, 2012. годину, постигнути су резултати који су испод просека, Србија је заузела 43. место од 65 земаља.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>