Mikrobit – uređaj koji priprema đake u Srbiji za 21. vek

n1-micro-bit

U deset škola širom Srbije, u saradnji sa Britanskim savetom, sprovodi se pilot projekat “Škole za 21. vek” koji omogućava deci da brzo i lako savladaju programirenje uz pomoć malog uređaja – mikrobita.

Čak 65 odsto od ukupnog broja današnjih đaka, u budućnosti će raditi poslove koji još ne postoje. Pripremanje mladih ljudi za svet sutrašnjice nikada nije bilo izazovnije. “Škole za 21. vek” je regionalni program podrške za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi svojim učenicima omogućile da steknu veštine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21.veka.

Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan, objasnila je u Novom danu TV N1 da istraživanja pokazuju da će digitalne veštine biti potrebne za 90 odsto svih poslova u budućnosti, a da čak 67 odsto stanovnika EU trenutno ne vlada tim veštinama.

Program “Škole za 21. vek” sprovodi se, kako kaže, po ugledu na projekat koji je već implementiran u Velikoj Britaniji, a koji podrazumeva korišćenje malog aparata – mirkobita – koji pomaže deci da brza savladaju programiranje.

Mikrobit je razvio BBC, kroz partnerstvo IT kompanija i obrazovnih institucija, objašnjava Sirs i ističe da je reč o uređaju koji je jednostavan za korišćenje.

“Ima čipove, monitor, senzore. Može da prepozna pokret, sa njim možete da radite najrazličitije stvari. Trajan je, neće se razbiti, možete ga koristiti na najrazličitijim predmetima – proverava temperaturu, meri jačinu svetlosti, broji korake…”, objašnjava ona.

Sirs dodaje da se program trenutno sprovodi u 60 škola na Zapadnom Balkanu, od čega 10 u Srbiji, i da je ambicija da se taj broj u bliskoj budućnosti poveća na 150 u celom regionu.
U Velikoj Britaniji je, posle uvođenja mikrobita u nastavu, 90 odsto nastavnika kaže da više uživa u radu, 85 odsto dece da bilo ko može da programira, a 30 odsto đaka da želi da studira kompjuterske nauke. Sirs se nada da će “Škole za 21. vek” dati slične rezultate i na Zapadnom Balkanu.

Mikrobit uneo živost i promene u nastavu


Gošća Novog dana bila je i Katarina Aleksić, savetnica Ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj za e-nastavu, i nastavnica informatike u beogradskoj školi “Branislav Nušić”.

Mirkobit je, prema njenim rečima, uneo živost i promenu u nastavu, što se najviše ogleda u mogućnosti učenika da naprave nešto novo, nešto svoje.

“Toliko brzo nauče da koriste uređaj, ideje se roje! To smo i hteli. Ministarstvo prosvete generalno gleda da tehnologiju inkorporira u obrazovanje, i da ulaganja budu povoljna za naš finansijski status. Ako nastavimo da školujemo samo tradicionalno, učenici neće biti zapošljivi”, istakla je Aleksić.

Program je, kako kaže, omogućio da deca sada razmišljaju o tome kako da primene znanja koja stiču na nastavi. Udžbenici, kako kaže, ne razvijaju kritičko mišljenje, jer deca podrazumevaju da je ono što je u njima napisano tačno, dok je internet velika platforma gde se mora kritički razmišljati kako bismo znali da li je izvor verodostojan ili ne.

“I nastavnici su učenici, nije više važno samo memorisati i reprodukavati. I nastavnici uče kako da pronađu prave zadatke”, kaže Aleksić.

Objašnjava i da je program nove informatike urađen po ugledu na britanski koji je, kako kaže, otvoren i prilagođen detetu.

 

Izvor: rs.n1info.com

Jedan komentar na Mikrobit – uređaj koji priprema đake u Srbiji za 21. vek

  1. Anonimni kaže:

    Gde se microbit mogu kupiti u Srbiji

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*