Đaci sami biraju šta će učiti

ilustracija-za-nedelju-gi_300x0

Kako će od septembra izgledati nastava u gimnazijama sa novim izbornim programima i više časova nedeljno. U prvom razredu šest izbornih predmeta, učenici pohađaju dva. Nema klasičnih udžbenika, nastavnici na obuci

PROJEKTI, istraživanja, prezentacije, timski rad, nastava bez udžbenika, često i van učionice – ovako će izgledati časovi novih, izbornih programa na koje će od septembra ići sledeća generacija gimnazijalaca. Geopolitika, dizajn, mediji, biznis, savremene tehnologije – samo su neke od oblasti o kojima će učiti đaci gimnazija.

Zanimljivo gradivo i savremeniji način učenja trebalo bi sadašnje maturante više da zainteresuju za gimnazije. Reforma gimnazija donosi šest novih izbornih programa u prvom i drugom razredu i još devet u trećem i četvrtom.

Novine se ne odnose na sadašnje gimnazijalce, već na one koji će tek da sednu u klupe. Oni će već u septembru moći da biraju između predmeta: Jezik, mediji i kultura, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke, Umetnost i dizajn.

Od ovih šest izbornih programa škola će ponuditi četiri, a učenik će izabrati dva. Na početku drugog razreda moći će da promeni izborni program.

Učenici gimnazija će moći i da biraju na početku trećeg razreda, kada će u ponudi imati: Primenjene nauke 1 i 2 (Primenjene nauke 1 – usmerene ka medicinskim, farmaceutskim, biološkim fakultetima, a Primenjene nauke 2 ka tehničkim fakultetima), Savremene tehnologije, Metodologija naučnog istraživanja, Religije i civilizacije, Ekonomija i biznis, Osnovi geopolitike, Umetnost i dizajn i Obrazovanje za održivi razvoj.

REFORMA NA KLjUČNOM TESTU – Promene su započete velikim upitnikom ka svim nastavnicima gimnazija, a posle nastavnika, i učenici će imati mogućnost da odgovore koliko su zadovoljni izbornim programima, ishodno orijentisanom nastavom, novim metodama rada. Takođe će se testiranjima učeničkih postignuća pratiti napredak – objašnjava Marija Krneta. – Prave rezultate ove reforme možemo da očekujemo tek kada generacija sadašnjih osmaka prođe ceo ciklus reformisane gimnazije i upiše fakultet. Od reforme očekujemo i da poveća interesovanje za gimnazije.

Tada će takođe birati dva programa koja ih najviše interesuju i pohađaće ih i u četvrtom razredu. Više predmeta za đake znači i više časova nedeljno, pa će umesto 31 imati 33.

- Postoje oblasti koje su veoma važne, a kojima se sada ne bavi nijedan predmet. Ideja je da se povezivanjem sadržaja učenici osposobe da rešavaju probleme. Uveli smo potpuno novi koncept, ishodno učenje, kome nije cilj šta nastavnik predaje u školi, nego šta učenici znaju na kraju – objašnjava za „Novosti“ Marija Krneta, rukovodilac grupe za opšte i umetničko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Izborni programi biće isti za sve tipove i smerove gimnazije i moći će zajedno da ih pohađaju učenici iz različitih odeljenja. Nastavu izbornih programa će realizovati nastavnici koji već rade u gimnazijama. Novi programi i pred nastavnike postavljaju izazove.

Naša sagovornica objašnjava kako će uskoro biti usvojeni nastavni planovi i programi i pravilnici, te da će svi nastavnici koji će predavati u prvom razredu gimanzije imati obuku pre početka naredne školske godine.

- Neće biti klasičnih udžbenika, već će koristiti materijale sa interneta, radove, časopise… Dobiće preporučenu literaturu, ali će imati mnogo veću slobodu u kreiranju časa. Očekuje se da učenici izrađuju timske ili pojedinačne projekte, prezentacije, istraživanja, eksperimente – najavljuje Krneta.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*