Zorom čekali za upis u osnovne škole

upis-dusica-radeka_620x0

CENTRALNA Srbija i Vojvodina imaće ove godine 2.800 prvaka manje nego lane, najavio je u ponedeljak ministar prosvete Mladen Šarčević. Upis u prvi razred je zvanično počeo, u većini škola nije bilo gužve, ali se u nekima red čekao još od četiri ujutru! Rekordna gužva zabeležena je u školi „Despot Stefan Lazarević“, u Mirijevu (Beograd), gde su roditelji još u zoru stali u red.Interesovanje je veoma veliko i ove godine, kao i prošle, upisaćemo osam odeljenja prvog razreda. Prvog dana prijavljeno je oko 200 prvaka – kaže za „Novosti“ Zorica Zdravković Jovanović, direktorka škole. – To je naš maksimum, jer smo i prostor za osmo odeljenje dobili tako što smo prošle godine pregradili deo školskog prostora. OŠ „Pavle Savić“ i naša škola jedine su u Mirijevu, koje ima oko 90.000 stanovnika. Iako „Pavle Savić“ upisuje deset odeljenja, a mi osam, Mirijevu je potrebna još jedna škola.

Sporadično, i u drugim školama, poput OŠ „Radoje Domanović“ i „Duško Radović“ na Novom Beogradu, čekali su se redovi za upis.

- Došli smo oko deset u školu, ali već je bilo kasno. Sva odeljenja su popunjena, a nas su stavili na listu čekanja i sada ne znam da li će dete moći da ide u školu koja nam je bukvalno prekoputa zgrade – kaže otac predškolca koji bi želeo da bude đak škole „Duško Radović“. – Rekli su nam da prioritet imaju deca čija braća i sestre su već u toj školi i deca samohranih roditelja. Te dece je ukupno 45, a ostatak u ukupno četiri odeljenja popunjen je redom kojim su roditelji dolazili. Rečeno nam je da ih ne interesuje ko gde stanuje, da nema prioriteta po teritorijalnoj pripadnosti.

Gužve su uglavnom bile u školama koje su na dobrom glasu, pa poslednjih godina roditelji sve više decu vode u udaljene delove grada samo zato što je neka škola popularna ili ima besplatne dodatne aktivnosti, produženi boravak, celodnevnu ili dvojezičnu nastavu.

Zbog manje prvaka, češća slika bila je ipak prazne škole i tek po nekoliko roditelja i budućih učenika u njima. OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu drugačije je organizovala upis, pa ponedeljak nije bilo gužve. Prema rečima direktora Uroša Momčilovića, do 1. februara su molbe podnosili roditelji dece koja ne pripadaju teritoriji škole, a do 1. aprila oni koji su u krugu ove škole.

- Svima smo dali termin za testiranje, tako da će pojedinačno dolaziti sve do kraja maja – kaže Momčilović.

Roditelji koji u ponedeljak nisu požurili da upišu buduće prvake, imaju vremena da to učine do kraja maja.

KRAJ BUBANjA

GENERACIJA budućih prvaka, inače, učiće po sasvim novim nastavnim planovima i programima, a iz Ministarstva prosvete kažu da od ishodnog modela nastave očekuju da bude manje učenja napamet, a više učenja sa razumevanjem.

- Deca prestaju da ponavljaju i bubaju i učiće po novom konceptu sticanja veština i znanja – rekao je ministar Šarčević i dodao da će u narednom periodu u školama da se dešavaju „mnoge dobre stvari“.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>