Зором чекали за упис у основне школе

upis-dusica-radeka_620x0

ЦЕНТРАЛНА Србија и Војводина имаће ове године 2.800 првака мање него лане, најавио је у понедељак министар просвете Младен Шарчевић. Упис у први разред је званично почео, у већини школа није било гужве, али се у некима ред чекао још од четири ујутру! Рекордна гужва забележена је у школи „Деспот Стефан Лазаревић“, у Миријеву (Београд), где су родитељи још у зору стали у ред.Интересовање је веома велико и ове године, као и прошле, уписаћемо осам одељења првог разреда. Првог дана пријављено је око 200 првака – каже за „Новости“ Зорица Здравковић Јовановић, директорка школе. – То је наш максимум, јер смо и простор за осмо одељење добили тако што смо прошле године преградили део школског простора. ОШ „Павле Савић“ и наша школа једине су у Миријеву, које има око 90.000 становника. Иако „Павле Савић“ уписује десет одељења, а ми осам, Миријеву је потребна још једна школа.

Спорадично, и у другим школама, попут ОШ „Радоје Домановић“ и „Душко Радовић“ на Новом Београду, чекали су се редови за упис.

- Дошли смо око десет у школу, али већ је било касно. Сва одељења су попуњена, а нас су ставили на листу чекања и сада не знам да ли ће дете моћи да иде у школу која нам је буквално прекопута зграде – каже отац предшколца који би желео да буде ђак школе „Душко Радовић“. – Рекли су нам да приоритет имају деца чија браћа и сестре су већ у тој школи и деца самохраних родитеља. Те деце је укупно 45, а остатак у укупно четири одељења попуњен је редом којим су родитељи долазили. Речено нам је да их не интересује ко где станује, да нема приоритета по територијалној припадности.

Гужве су углавном биле у школама које су на добром гласу, па последњих година родитељи све више децу воде у удаљене делове града само зато што је нека школа популарна или има бесплатне додатне активности, продужени боравак, целодневну или двојезичну наставу.

Због мање првака, чешћа слика била је ипак празне школе и тек по неколико родитеља и будућих ученика у њима. ОШ „Вук Караџић“ у Београду другачије је организовала упис, па понедељак није било гужве. Према речима директора Уроша Момчиловића, до 1. фебруара су молбе подносили родитељи деце која не припадају територији школе, а до 1. априла они који су у кругу ове школе.

- Свима смо дали термин за тестирање, тако да ће појединачно долазити све до краја маја – каже Момчиловић.

Родитељи који у понедељак нису пожурили да упишу будуће прваке, имају времена да то учине до краја маја.

КРАЈ БУБАЊА

ГЕНЕРАЦИЈА будућих првака, иначе, учиће по сасвим новим наставним плановима и програмима, а из Министарства просвете кажу да од исходног модела наставе очекују да буде мање учења напамет, а више учења са разумевањем.

- Деца престају да понављају и бубају и учиће по новом концепту стицања вештина и знања – рекао је министар Шарчевић и додао да ће у наредном периоду у школама да се дешавају „многе добре ствари“.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>