Paraćinci neće partijske škole!

questionmark

DIREKTORI dveju osnovnih škola u Paraćinu – gradske „Đura Jakšić“ i „Vuk Karadžić“ iz obližnjeg Potočca – Opštinskom veću su uputili dopise u kojima izražavaju sumnju da lokalno povereništvo Srpske napredne stranke aktivnostima u vezi sa te dve obrazovne ustanove krši Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Kada se ova vruća tema našla i na dnevnom redu poslednje sednice pomenutog paraćinskog tela, većnici su odlučili da se tim povodom obrate Ministarstvu prosvete i da zatraže preduzimanje mera radi sprečavanja kršenja zakonske procedure razrešenja i imenovanja direktora škola.

- Taj dopis je ujedno i otvoreno pismo javnosti – kaže predsednik opštine Saša Paunović. – Postoji sumnja da dolazi do zloupotrebe, jer se manipuliše smenom direktora i imenovanjem vršioca dužnosti u stranačke svrhe. Shodno istim informacijama, na sastancima Povereništva Srpske napredne stranke se razmatra mogućnost da kroz postupke inspekcijskih nadzora razreše postojeće direktore i imenuju vršioce dužnosti.

A sve spekulacije su dobile potvrdu 29. marta, kada je na lokalnom portalu, za koji je poznato da ga uređuju paraćinski naprednjački aktivisti, objavljena informacija da će direktori biti smenjeni po izveštaju republičkog prosvetnog inspektora – zbog navodne štete koju su pričinili školama. Zato u Paraćinu malo ko sumnja u to da su ovdašnji naprednjaci poslali prijave Prosvetnoj inspekciji, pa se naveliko priča da, osim kršenja Zakona o obrazovanju i vaspitanju, ima i elemenata trgovine uticajem, koju sankcioniše Krivični zakonik.

U uverenju da Ministarstvo prosvete ipak neće urušiti svoj integritet time što će direktore obrazovnih ustanova postavljati shodno odlukama odbora ili povereništava stranaka na lokalnom nivou, većnici su zatražili i da – ako se ispostavi da ima razloga za postavljanje vršilaca dužnosti, što u dve navedene škole nije slučaj – budu konsultovani i lokalna samouprava i Školski odbor.

IDEALNA PRILIKA

- ČAK i kada bi došlo do opravdane smene direktora, na osnovu čega bi ministar prosvete mogao da zaključi ko je adekvatan kandidat ako ne uz konsultovanje lokalne samouprave, kolektiva, Saveta roditelja…. – pita Paunović, uveren da je „slučaj Paraćin“ idealna prilika da Ministarstvo prosvete potvrdi kako ovo nije dogovoreni mehanizam za uvođenje partijskih škola po Srbiji.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*