Параћинци неће партијске школе!

questionmark

ДИРЕКТОРИ двеју основних школa у Параћину – градске „Ђура Јакшић“ и „Вук Караџић“ из оближњег Поточца – Општинском већу су упутили дописе у којима изражавају сумњу да локално повереништво Српске напредне странке активностима у вези са те две образовне установе крши Закон о основама система образовања и васпитања.

Када се ова врућа тема нашла и на дневном реду последње седнице поменутог параћинског тела, већници су одлучили да се тим поводом обрате Министарству просвете и да затраже предузимање мера ради спречавања кршења законске процедуре разрешења и именовања директора школа.

- Тај допис је уједно и отворено писмо јавности – каже председник општине Саша Пауновић. – Постоји сумња да долази до злоупотребе, јер се манипулише сменом директора и именовањем вршиоца дужности у страначке сврхе. Сходно истим информацијама, на састанцима Повереништва Српске напредне странке се разматра могућност да кроз поступке инспекцијских надзора разреше постојеће директоре и именују вршиоце дужности.

А све спекулације су добиле потврду 29. марта, када је на локалном порталу, за који је познато да га уређују параћински напредњачки активисти, објављена информација да ће директори бити смењени по извештају републичког просветног инспектора – због наводне штете коју су причинили школама. Зато у Параћину мало ко сумња у то да су овдашњи напредњаци послали пријаве Просветној инспекцији, па се навелико прича да, осим кршења Закона о образовању и васпитању, има и елемената трговине утицајем, коју санкционише Кривични законик.

У уверењу да Министарство просвете ипак неће урушити свој интегритет тиме што ће директоре образовних установа постављати сходно одлукама одбора или повереништава странака на локалном нивоу, већници су затражили и да – ако се испостави да има разлога за постављање вршилаца дужности, што у две наведене школе није случај – буду консултовани и локална самоуправа и Школски одбор.

ИДЕАЛНА ПРИЛИКА

- ЧАК и када би дошло до оправдане смене директора, на основу чега би министар просвете могао да закључи ко је адекватан кандидат ако не уз консултовање локалне самоуправе, колектива, Савета родитеља…. – пита Пауновић, уверен да је „случај Параћин“ идеална прилика да Министарство просвете потврди како ово није договорени механизам за увођење партијских школа по Србији.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*