Upis u prvi razred novosadskih škola: U skamiji 400 đaka više

upis-ns

UPIS budućih prvaka, počeo je ove sedmice i trajaće do 31. maja. U 35 osnovnih škola na teritoriji Novog Sada, po podacima Gradske uprave za obrazovanje, u školske klupe u septembru će sesti 4.223 dece koja su stasala za školu. U školskoj 2017/2018. godini u prvi razred je upisano 3.799 dečaka i devojčica. U osnovnim školama u Novom Sadu svake školske godine se beleži porast broja prvačića.

Upis u prvi razred, ističu u Gradskoj upravi za obrazovanje, traje od aprila, a s obzirom na to da je osmoletka obavezna, upis praktično traje do početka školske godine. Zato pozivaju roditelje da blagovremeno u aprilu i maju upišu decu radi testiranja.

U prvi razred mogu da se upiše generacija dece rođena od 1. marta 2011. godine do 28. februara 2012. godine, ali i mališani koji do 1. septembra navršavaju šest i šest i po godina, uz obaveznu proveru spremnosti za polazak u školu. Upisuju se i deca starija od sedam i po godina koja zbog bolesti ili drugih razloga još nisu krenula u školu.

- Blagovremenim upisom dece, roditelji će izbeći kazne propisane zakonom – predočavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje. – Po završetku upisa, na zahtev roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika, direktor osnovne škole može da upiše i dete koje teritorijalno ne pripada području osnovne škole, ukoliko za to postoji mogućnost.

Za upis deteta u prvi razred, roditelji od dokumentacije moraju da predaju fotokopiju lične karte kako bi se utvrdilo prebivalište deteta, potvrdu o zdravstvenom pregledu deteta kao i javnu ispravu da je dete prethodno pohađalo pripremni predškolski program.

Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekreterijat za obrazovanje, očekuje se da će se u školskoj 2018/19. godini u osnovne škole na teritoriji APV u prvi razred upisati oko 17.600 učenika.

KAZNA I DO 100.000 DINARA

OD početka godine, Prekršajni sud u Novom Sadu je primio dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti za one koji nisu upisali decu u osnovnu školu. Za roditelje ili druge zakonske zastupnike koji nisu upisali decu u školu, predviđena je kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>