Brnabić: Neka od novih zanimanja biće robotski veterinar, programer za stres, uzgajivač veštačkih organa

ana-brnabic

Premijerka Ana Brnabić kaže da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti, jer je, tvrdi, kvalitetno obrazovanje temelj uspešnog društva.Ona je na konferenciji „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“ ukazala da se u svetu dešavaju velike promene koje su izazvane novim tehnologijama, a prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma današnji osnovci baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.
Neka od novih zanimanja, kaže Brnabić, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač veštačkih organa.

„Razvojem novih tehnologija očekuje se da će današnji mladi ljudi obavljati i više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo“, navela je premijerka.

Ona je dodala da mlade danas treba učiti univerzalnim veštinama koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Kako je navela, Vlada Srbije želi da kreira društvo zasnovano na znanju u kome su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

Govoreći šta je sve Vlada Srbije uradila u prethodnom periodu, Brnabićeva je kazala da su stvoreni uslovi da od 1. septembra 2018. godine programiranje postane obavezan predmet u osnovnim školama.

„U osnovnim školama u Srbiji, danas deca uče na osnovu najmodernijeg programa i nastavnici su obučeni da tako predaju“, rekla je ona.

Navela je i da je ove godine fokus na reformi gimnazija i da se u ovom trenutku 69 gimnazija prijavilo za specijalno odeljenje za informacione tehnologije.

Podsetila je da je vlada uvela dualno obrazovanje u koje je uključeno 128 škola i 4.500 učenika, a plan je da se uključi i finansijsko opismenjavanje mladih.

Kako je rekla, novi planovi i programi podrazumevaju veći broj izbornih predmeta.

Pročitajte još – Brnabić: Imamo šansu da u potpunosti promenimo naše sutra

Brnabić je kazala da će od 1. septembra ove godine oko 3.000 nastavnika predavati u 2.000 digitalnih učionica uz pomoć digitalnih materijala, jer iz digitalnih udžebnika deca bolje uče i pamte.

„Za godinu i po do dve, školski sistem će u potpunosti koristiti digitalni materijal po čemu će Srbija biti u vrhu Evrope“, rekla je Brnabić i dodala da je za to potrebna informatička struktura, te da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom za nabavku novih kompjutera i obezbeđivanje brzog interneta, a vrednost projekta je oko 70 miliona evra.
Poručila je da će se Vlada Srbije više posvetiti razvoju nauke i najavila formiranje fonda za nauku koji bi trebalo da počne sa radom iduće godine.

„Srbija je krenula putem promena. Nekada su one teške, nekada zastanu, ali sve dok budemo privrženi njima, imaćemo šta da ostavimo generacijama“, zaključila je Brnabić.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je da je obrazovanje važna tema na putu ka Evropskoj uniji, ukazao da je dualno obrazovanje važno za napredak zemlje i dodao da je takva vrsta obrazovanja u Nemačkoj potuno prihvaćena, jer mladima pruža mogućnost da rade, dok zemlji obezbeđuje razvoj.

On je naveo da postoji bliska saradnja Nemačke sa Vladom Srbije, Ministarstvom prosvete i Privrednom komorom Srbije, te podsetio da je od 2000. godine do danas Nemačka investirala u Srbiju 1,8 milijardi evra.

Naveo je da je KfW banka obezbeđivala različite kredite za zapošljavanje i podršku start-ap preduzećima u Srbiji.

Ditman je dodao da se mladi moraju pripremiti za život u digitalnom svetu, kao i da se škole moraju modernizovati, te da svima bude omogućen pristup digitalnom okruženju kako bi se stekle potrebne veštine.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kazala je da nema uspešnog evropskog društva bez dobrog i stabilnog obrazovnoga sistema i biznis zajednice.

„Ukoliko se shvati da je obrazovanje jedno od najmoćnijih oruđa, postoji šansa da se situacija u kojoj mladi odlaze iz Srbije, promeni. Mislim da je želja svih nas da oni ostanu i da se vrate oni koji su otišli“, rekla je Grubješić.

Evropski pokret u Srbiji organizovao je danas korporativnu konferenciju „Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost“ na kojoj su, pored premijerke i nemačkog ambasadora učestvovali i predstavnici biznis zajednice, ministarstava i obrazovnih institucija.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>