Месечне архиве: април 2018

Брнабић: Просвета је приоритет, нећу сада о процентима

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће просвета и образовање и даље бити приоритет владе, али да би „било неозбиљно да у овом тренутку говори о проценту повећања плата запослених у просвети“.

...

Просветари тражžе јединствене платне разреде

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестовали су данас испред зграде Владе Србије у Београду тражећи увођење јединствених платних разреда у читавој јавној управи.

...

Ђорђевић: Ускоро нови закон о штрајку

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће ускоро почети јавна расправа о Нацрту закона о штрајку, јер је усаглашена већина новина које ће бити у том закону.

...

Штрајк упозорења просветних радника 25. априла

Унија синдиката просветник радника Србије, и даље брани професију, па ће 25. априла организовати протест испред зграде Владе у Београду, а у свим школама чланицама СОЧ-а одржаће се штрајк упозорења као вид подршке.

...

Другачија гимназија

НАЦИОНАЛНИ просветни савет једногласно је усвојио план и програм за први разред гимназија, који подразумева другачију наставу, са шест изборних предмета за ученике и два часа више недељно у распореду. Већина чланова Националног просветног савета подржала је документ који је израдио Завод за унапређивање образовања и васпитања, али су поједине замерке изнели представници друштава наставника страних језика, географије, историје…

...

Не разумемо се са Министарством државне управе

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да ће са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе постићи договор о платним разредима за запослене у образовању.

...

Просветни радници протестују 25. априла

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестоваће 25. априла у подне испред зграде Владе Србије, али у школама чланицама тог синдиката неће бити прекида наставе.

...

У школама у Србији почело ПИСА тестирање: За сваког петнаестогодишњака друга комбинација 60 задатака

У 222 школа у Србији почело је овогодишње ПИСА тестирање, тако да се око 9.200 петнаестогодшњака, рођених 2002. године, из 182 средње и 40 основних школа, од којих је 47 из Војводине, нашло, заједно с вршњацима из 80 земаља из читавог света, пред тестовима чији ће резултати крајем следеће године показати какви су образовни системи земаља учесница.

...

ИЗБОР

Постоји могућност да сваки човек запослен у Просвети прихвати стање какво јесте као непроменљиво и једино могуће…

Да прихвати плату испод републичког просека, да прихвати понижавајућу незаинтересованост надлежних да се баве развојем ове темељне области од које дословно зависи будућност….

...

Просветари траже веће плате

Устали смо да одбранимо три кључне вредности за које се Унија синдиката просветних радника Србије залаже: свој веома угрожен материјални и социјални положај, достојанство професије и да заштитимо образовање од даљег посрнућа – рекла је  на конференцији за новинаре у Новом Саду, најављујући протест испред Владе Србије 25. априла у 12 сати, председница УСПРС Јасна Јанковић.

...