Ekskurzije vikendom nisu zabranjene

ekskurzija

Izvođenje ekskurzije i tokom vikenda postala je česta praksa u osnovnim i srednjim školama zbog čega pojedini nastavnici negoduju.
Oni su se obratili redakciji Danasa pitajući da li je Ministarstvo prosvete upoznato sa ovakvom situacijom, da li je to dozvoljeno i da li bi njihovo odsustvo od kuće nedeljom trebalo računati kao prekovremeni rad, za koje zaposleni u drugim sektorima dobijaju uvećanu zaradu. U Ministarstvu prosvete kažu za Danas da je organizacija ekskurzija u nadležnosti škola, dok Zvonimir Jović, šef pravnog resora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ukazuje da je ovo pitanje uredila upravo država.

– U Pravilniku o organizaciji ekskurzija koje je donelo ministarstvo, piše da se, ako je ekskurzija organizovana u vreme nastavnih dana, nastava nadoknađuje za sve učenike, u skladu sa školskim kalendarom i godišnjim planom rada škole – ističe Jović, napominjući da se Uniji ovim povodom nisu obraćali njihovi članovi.

Đačka putovanja koja zahvataju i dane vikenda za njega nisu sporna, jer, kako kaže, svaki izgubljeni radni dan se mora nadoknaditi. Jović ukazuje da je mnogo važnije pitanje to što nastavnici koji vikendom vode đake na takmičenja ili učestvuju u njihovoj organizaciji ne dobijaju nikakve naknade.

U školama smatraju da prosvetni radnici praktično dođu na isto: ili će putovati preko radne nedelje, a izgubljene časove nadoknađivati subotama ili će ekskurzija obuhvatiti vikend, pa će manje dana morati da se nadoknadi. Podsećaju da se nastavnicima koji putuju sa učenicima plata ne smanjuje, te da preko nje dobijaju naknadu po svakom učeniku, koju utvrđuje savet roditelja, a plaćaju je upravo roditelji.

Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ kaže da ovo pitanje treba posmatrati iz ugla interesa učenika:

– Svaki izgubljeni nastavni dan po školskom kalendaru mora da se nadoknadi, a ukoliko bi se na ekskurzije putovalo samo radnim danima, to bi povećalo broj nastavnih subota, što bi za učenike bilo nepovoljno. Sem toga, poznato je da subotom časovi možda traju kraće, atmosfera je drugačija, mnogi učenici ne dolaze ni na redovne časove, a možemo da pretpostavimo kako to izgleda subotom – ističe Vojvodić Mitrović.

Na naš komentar da škole i nastavnici ne nadoknađuju svaki izgubljeni čas radnim subotama već da se to može „ispeglati“, ona odgovara da je, ako takva praksa postoji, reč o teškoj povedi dužnosti zaposlenih u obrazovanju.

– Svaki upisan, a neodržan čas je teška povreda dužnosti – navodi ona, uz napomenu da je to sporno ne samo jer su oštećeni učenici već i sa moralnog stanovišta onih koji rade u prosveti. I ona misli da u obrazovanju ima mnogo gorućih problema, a jedan od njih je što nastavnici u srednjim školama pred sam kraj školske godine masovno gube časove, jer su angažovani u sprovođenju završnog ispita u osnovnim školama. Zbog toga su oštećeni učenici srednjih škola, kojima je uskraćeno pravo da poprave ocene.

Kraj škole za maturante gimnazija

Za maturante gimnazija juče je bio poslednji radni dan ove školske godine, a učenici završnih razreda srednjih stručnih škola i đaci osmog razreda, raspuštaju se 31. maja. Osnovci od prvog do sedmog razreda sa školom završavaju 14. juna, a sedam dana kasnije – 21. juna i ostali srednjoškolci.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*