Počinje pripajanje manjih srednjih škola većim, broj đaka ostaje isti

pajic_620x0

U prvoj fazi ove reforme, 38 srednjih škola biće upareno, a formirano 19 novih. To u praksi znači da će u nekom gradu gde postoje dve škole sa malo đaka obe biti ugašene i od njih formirano novo pravno lice.
Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra prosvete, potvrđuje za Novosti da je ovo plan sa kojim će Ministarstvo prosvete tokom leta izaći pred Vladu. Ona potom treba da usvoji akt o mreži javnih srednjih škola. “Nastavnici neće ostati bez fonda časova, učenici neće biti oštećeni na bilo koji način. Namera je da se smanje nepotrebni troškovi i da se administracija dovede na realnu meru. Učenici koji sada upisuju srednju školu nemaju razloga za brigu, jer će odeljenja objavljena u konkursu za upis ostati i kada se dve škole spoje u jedno pravno lice”, objašnjava Pajić.

Optimizacija mreže škola počela je prošle godine u Beogradu, a ove godine, do septembra, biće reorganizovano 38 srednjih škola. Njihov osnivač je Republika Srbija, pa predlog mreže škola donosi Ministarstvo prosvete, dok su osnovne škole u nadležnosti lokalnih samouprava i njima je poslat zahtev da daju svoje predloge za racionalizaciju i optimizaciju školske mreže. U prvom roku, do 15. maja, malobrojne su na zahtev odgovorile.

Pajić objašnjava da im je kranji rok ostavljen do marta naredne godine. Tako bi u drugoj fazi trebalo da bude spojeno 30 osnovnih i srednjih škola i formirano 15 mešovitih, u opštinama i gradovima širom Srbije.

Već u konkursu za upis u srednje škole objašnjeno je da će škole biti spojene.

“Početni koraci optimizacije odnose se na srednje škole koje imaju velike objekte, a mali broj učenika. Planirano je pripajanje manje škole većoj, stvaranje nove škole uz zadržavanje svih učenika, smerova ili obrazovnih profila, ukrupnjavanje norme nastavnika uz što manje tehnoloških viškova i usaglašavanje prostora školskih objekata sa realnim potrebama”, navodi se u konkursu za upis u srednje škole.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*