Месечне архиве: мај 2018

Погодности за чланове УСПРС

...

Почиње припајање мањих средњих школа већим, број ђака остаје исти

У првој фази ове реформе, 38 средњих школа биће упарено, а формирано 19 нових. То у пракси значи да ће у неком граду где постоје две школе са мало ђака обе бити угашене и од њих формирано ново правно лице.

...

Просветари подржавају оружаре

Унија синдиката просветних радника Србије подржала је данас захтеве радника крагујевачке Фабрике оружја „Застава“, наводећи да су њихови захтеви исти као и захтеви просветних радника.

...

Екскурзије викендом нису забрањене

Извођење екскурзије и током викенда постала је честа пракса у основним и средњим школама због чега поједини наставници негодују.

...

Бачкопаланчани на Унијади

Синдикат просветних радника Бачка Паланка је и ове године учествовао на „Унијади“ – спортским и другим сусретима чланова Уније синдиката просветних радника Србије, који су одржани у Ивањици од 17. до 20. маја.
12 наших чланова се такмичило у више спортских дисциплина, а учествовали су и у такмичењу у говорењу поезије, као и у на ликовној колонији. У Бачку Паланку су донели медаље за освојено друго место у надвлачењу конопца, као и за треће место у рецитовању.

...

ДР Александар Пајић није више помоћник министра

Решењем број 119-449-/2018 од 17. маја др Александру Пајићу престала је дужност вршиоца дужности помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја – Сектор за средње образовање и васпитање и образовања одраслих због протока времена на на које је постављен.

На његово место постављена је проф. др Татјана Цветковски која је до сада обављала функцију посебног саветника.

...

МЕЊА СЕ СИСТЕМ КАЖЊАВАЊА У ШКОЛАМА! Ђаци – насилници ће ићи НА ДРУШТВЕНО-КОРИСТАН РАД!

Вршњачко насиље је нажалост честа појава у основним и средњим школама у Србији. Изгледа да она наша „удари га по џепу, па ће се научити памети“ у овом случају не важи. Међутим, министарство просвете пронашло је друго решење. Насилна и проблематична деца ићи ће на друштвено користан рад

Ако дете направи велику грешку са одређеним последицама, ако својим понашањем изазове материјалну штету, постојаће јасно дефинисан васпитно дисциплински поступак.

...

ИСТИНЕ РАДИ

Поново о јавној расправи за Закон о штрајку

После јавних расправа о Закону о штрајку и саопштења Уније синдиката просветних радника Србије, огласили су се представници УГСПРС „Независност“ и Синдиката образовања Србије.

...

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ ШТРАЈКУ…

Очигледно је од посебне важности – и надлежнима и медијима – да Просвета остане есенцијална делатност…То значи да се обуставом рада просветних радника, као и ватрогасаца и лекара…угрожава живот грађана…

...

Од септембра 11 нових образовних профила по дуалном моделу

БЕОГРАД: Од наредне школске године биће уведено 11 нових образовних профила по дуалном моделу образовања у средњим стручним школама у Србији.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић каже да су нови образовни профили уведени у складу с потребама тржишта рада и да се односе на области хотелијерства и туризма, грађевине, информационим технологијaма, машинства и електротехнике.

...