Region udružen u digitalizaciji nastavnog sistema

nove-tehnologije-u-obr_620x0

Prevazilaženje digitalnog jaza u obrazovnom sistemu u zemljama Zapadnog Balkana je tema koja će u Beogradu 7. juna okupiti ministre prosvete regiona na konferenciji koju organizuje British Council.Ministri bi na skupu trebalo da postignu dogovor o ključnim preporukama za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema kao delu strategije unapređenja obrazovanja Zapadnog Balkana u budućem periodu. Zaključci sa konferencije će biti jedna od tema petog Samita za Zapadni Balkan koji se održava 10. jula u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, koji je inicirala Angela Merkel sa ciljem poboljšanja saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i bolje pripreme za punopravno članstvo u EU.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju „Nove tehnologije u obrazovanju“ koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Evropska Komisija procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine, a da skoro polovina stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti. Statistika je još lošija u Srbiji i zemljama regiona, a digitalizacija obrazovnog sistema je prepoznata kao primarna potreba modernih ekonomija.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a platinum partner na projektu je i Microsoft. Učešće na događaju je besplatno, a svi zainteresovani se mogu registrovati na sajtu British Councila do 4. juna.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*