Суботица: „Катанац“ на школу пуну ђака по закону ?

vojv-katanac_620x0

СУБОТИЧКА ОШ „Милош Црњански“ има мање од 400 ученика, при чему се у њеној непосредној близини, чак у истом дворишту, налази још једна школа. Осим тога, зграда нема решен имовинско-правни статус, а настава се организује у просторијама Више педагошке школе. Све то су разлози зашто она не испуњава законске основе да постоји, те је у циљу оптимизације школске мреже предложено њено гашење.Ово су закључци Акта о мрежи јавних основних школа на територији града Суботице, који је, по налогу Министарства просвете, израдила суботичка локална самоуправа у априлу 2017, када је, према речима надлежних, био представљен Активу директора.

У елаборату су сагледани број будућих основаца, географски, демографски, економски, социјални и образовни аспект развоја града, као и испуњавање критеријума предвиђених законом – објашњава Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности. – Школа има 355 ученика, а према закону најближа друга школа мора да буде удаљена најмање два километра, а овде у истом дворишту имамо ОШ „Јован Микић“. На основу члана закона, преложени модел оптимизације у Суботици подразумевао би престанак рада ОШ „Милош Црњански“ – одељења би се припојила суседној школи.

Према њеним речима, руководство школе је пре годину дана упознато с планом рационализације, али очигледно о томе није обавестило родитеље. Зато су се родитељи дигли на ноге, апелујући да се заустави гашење школе.

- Овакве ствари се не говоре две недеље пре краја школске године, већ на њеном почетку, како би родитељи имали времена да одаберу нову школу за дете – каже забринута мајка, учесница протеста на коме се у понедељак окупило 250 родитеља.

У локалној самоуправи обећавају да ће се трудити да запослени и ђаци не буду оштећени приликом припајања и да ће у договору с ресорним министарством учинити све да наставници не остану без норме.

ГРАД И ПОКРАЈИНА ДА АМИНУЈУ

ГРАД је израдио предлог акта о мрежи јавних основних школа на територији Суботице који ће ускоро бити представљен Градском већу, а потом и на Скупштини. Ако се усвоји, сагласност треба да да АПВ, а потом и Министарство просвете.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>