Конкурсом заобилазе технолошке вишкове

strajk01_ras_foto-oliver-bunic_1000x0

Наставник Иван Глишић већ десет месеци не успева да допуни фонд часова у Музичкој школи „Коста Манојловић“, пошто директорка те школе не жели да уважи препоруку радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у школама на нивоу Школске управе Београд.
Школа је мимо сагласности Министарства просвете расписала конкурс за пријем у радни однос два наставника, иако Глишић и још једна наставница те школе (која је такође технолошки вишак), могу да буду ангажовани на ова радна места. Школа се, каже Глишић, позива на чињеницу да је од Владине комисије за давање сагласности за ново запошљавање добила зелено светло за расписивање конкурса, али је истовремено прекршила Закон о основама система образовања и васпитања, јер о својој намери да распише конкурс није обавестила ни школску управу, нити Министарство просвете.

Након што је директорка Музичке школе „Коста Манојловић“ Наталија Милојевић одбила да уважи препоруку радне подгрупе при ШУ Београд, Глишић се у новембру прошле године обратио градској просветној инспекцији. Инспекција тек почеком марта ове године излази на терен и налаже школи да Глишићу одговори на молбу. Међутим, нити је школа то узрадила, нити је инспекција у предвиђеном року извршила контролу наложених мера. Ни надлежно министарство није реаговало на чињеницу да је директорка школе прекршила Закон о основама система образовања и васпитања, а Глишићу је саветовано да правду потражи на суду. Он се обратио дописом министру просвете Младену Шарчевићу, председнику радне групе за технолошке вишкове у МП Милошу Благојевићу и начелнику ШУ Београд Душану Кићовићу, од кога је добио усмени одговор да је школска управа урадила све што је могла.

Коментар из МШ „Коста Манојловић“ Данас није добио, већ нам је поручено да је директорка на боловању и да ће на постављена питања одговорити када се врати. Заменица директорке није била расположена за разговор.

У Министарству просвете потврђују за наш лист да школа није прихватила препоруку радне подгрупе ШУ Београд о допуни норме и да је након тога цео случај пријављен инспекцији која је наложила да се пријем у радни однос изврши у складу са Законом о основама система образовања и васпитања. Кажу и да „радна подгрупа није дала сагласност за расписивање конкурса јер се школа није ни обратила за добијање сагласности по овом основу“.

– Комисија Владе Србије за давање сагласности за ново запошљавање поступа независно од радних подгрупа Министарства просвете и до овог случаја је дошло због неусаглашености процедура прописаних Уредбом о добијању сагласности за ново запошљавање и Закона о основама система образовања и васпитања. Министарство просвете је, у циљу превазилажења насталог проблема, дало упутство радним подгрупама које ће у наредном периоду бити примењивано – наводи се у одговору Министарства, без прецизирања шта то упутство подразумева.

Како незванично сазнајемо, простор за манипулације отворен је због неусаглашености прописа, јер владина комисија не поступа по Закону о основама система образовања и васпитања већ по Закону о максималном броју запослених у јавном сектору.

Добривоје Марјановић, члан Уније синдиката просветних радника, каже да је то накарадно тумачење закона и да је у овом случају евидентно да је школа „Коста Манојловић“ прекршила закон. Подсећа да су школе обавезне да сваког месеца надлежној школској управи достављају образац са потребним радним местима, те да захтев за расписивање конкурса мора преко школске управе и Министарства просвете да буде прослеђен Владиној комисији. Он подсећа на члан закона који каже да сагласност за расписивање конкурса даје радна подгрупа за праћење ангажовања запослених. Марјановић оцењује да Министарство очигледно „жмури“ на дешавања у МШ „Коста Манојловић“ и напомиње да оваквих случајева има још. Наводи да Министарство мора да реагује и укаже Владиној комисији да се одобравањем конкурса за радна места на која могу да буду ангажовани технолошки вишкови, крши закон. Глишићу после свега остаје да правду потражи на суду.

Министарство и даље ћути о другом страном језику

Министарство просвете ни други дан не одговара на питање нашег листа да ли ће статус другог страног језика у основној школи бити промењен и да ли ће се од наредне школске године оцењивати описно или бројчано. Из Министарства смо добили кратак одговор да се „оцењивање другог страног језика као изборног наставног предмета врши у складу са важећим Правилником о оцењивању ученика“, односно да „то конкретно значи да се ученици у петом разреду оцењују бројчано“. Истичу да ће, уколико се Правилник буде мењао, јавност бити обавештена. Овај одговор се међутим, односи на ситуацију у основним школама у овој школског години, а наше питање шта ће бити од 1. септембра остало је без одговора. Подсетимо, закон који је усвојен у октобру 2017, променио је статус другог страног језика у изборни програм, а он се оцењује описно. Због тога је негодовало Друштво за стране језике, тражећи да изменом закона други страни језик буде дефинисан као обавезан предмет и да се оцењује бројчано.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>