Не верујем професорима: Министар ангажује све расположиве капацитете да би спречио преписивање на малој матури

puskice530

До када ће се тестови за малу матуру допремати под оружаном пратњом и да ли је то светска пракса?

У скоријој историји није било министарства које је усвојило девет закона у једној школској години и покренуло реформе за измену образовања, од вртића до факултета, као што је то учинило Министарство просвете науке и технолошког развоја. Како реформе секу стари образовни систем, тако пристижу и критике. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевиц́ нестрпљивима поручује да стану у ред јер ако је нешто пропадало 30 година, нема оног који ће да га „дигне“ за две.

Пријемни испити за упис у уметничке и специјализоване средњешколе су окончани и свршени осмаци се увелико спремају за завршни испит. До када ће се тестови за малу матуру допремати под оружаном пратњом и да ли је то светска пракса?

- Није то пракса у свету, него су укорењене лоше навике у Србији упутиле власт да буде строжа него што треба. У свету нико не износи тестове у горњем и доњем вешу, не продаје их на улици за 10-20 евра, нити тамо помажу деци да преписују. Њима није битна само диплома, без обзира не знање. Све то имате код нас и то сам наследио, као и лоше конципирану малу матуру.

- Треба довољно новца да се цео систем редизајнира, што смо учинили с великом матуром, а сада је на реду мала. Повећали смо број поена које ђаци могу освојити на тестовима и увешћемо строжу контролу. Ја ћу десет одсто школа ове године тражити да, уместо наставника, директор и његов тим надзиру малу матуру и директно одговарају за регуларност – најављује у разговору за „Политику“ министар Шарчевић

КАКО СПРЕЧИТИ ПРЕПИСИВАЊЕ?

- Ангажоваћ све моје помоћике и начелнике, све што имам на располагању да то спречим, да оду тамо где је било преписивања, у Пчињски округ, Нови Пазар. Родољуб Шабић штити приватност ученика, немам шта да му замерим. Преговарамо да просторије за полагање покријемо камерама које ће снимати из птичје перспективе. Једноставно не верујемо професорима, њихова васпитна улога не би смела да подразумева да варају, лажу и краду. Није решење у инспекцији и полицији, требало би ми 5.000 инспектора да истребим у Србији све невоље које су се деценијама одомаћиле. Донели смо „јаке“ законе који дају овлашћења држави да смени оне школске играче који крше прописе – истиче министар Шарчевић.

- За годину дана направићемо центар за испите који ће на две године организовати национална тестирања ђака пред малу и велику матуру. Кроз цело школовање имаћемо каријерно вођење ученика, а оцена наставника биће нека врста прогнозе која се мора остварити на завршном испиту. Исто ћемо урадити и с великом матуром. Наставнику ће зависити плата од остварења те прогнозе – додао је министар Шарчевић.

(Телеграф.рс/Политика)

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>