У школама тимови за борбу против дроге

depositphotos346

Министар здравља Златибор Лончар спремио предлог за наредну седницу Владе Србије. Психолози и полицајци држаће предавања ученицима петог разреда

ДРЖАВА спрема стручне тимове у борби против наркоманије, који ће бити састављени од психолога и полицајаца, а обилазиће све школе у Србији. Ово је, како незванично сазнају „Новости“, део предлога који ће министар здравља Златибор Лончар изнети на првој следећој седници Владе.

Реакција званичника уследила је након смрти троје младих људи који су преминули због предозирања опијатима у протеклих десет дана. Домаћу јавност узнемириле су информације које су испливале – о доступности наркотика, њиховој цени и раширености употребе међу омладином.

Према Лончаревом предлогу, комбиноване екипе обилазиће основне школе и разговараће са децом која иду у пети разред, али радиће се и са старијим ђацима.

- Суочиће их са последицама наркоманије, како би схватили шта је болест зависности, како и шта може да им се деси – део је замисли министра – рекао нам је наш извор. – Идеја је да се у ову борбу укључе сва министарства и сви министри, као и да се искористе сви расположиви ресурси. Фокус ће бити и на родитељима, који такође треба да науче како да препознају проблем. Треба да схвате да ризик постоји за свачије дете.

Психолози и полицајци који буду заједно разговарали са основцима требало би да им кроз упечатљиве и отрежњујуће слике прикажу последице употребе наркотика.

Подсетимо, средњошколац Јован Пауновић преминуо је на Војномедицинској академији након што му је позлило током ноћног провода. У крви дечака, како је његовој породици саопштено, пронађена је висока доза екстазија. Неколико дана касније, у Бачкој Паланци, пронађен је мртав осамнаестогодишњак Немања Ш., за кога се сумња да се предозирао. Прошлог викенда, у Крагујевцу је умрла Марија Марковић (16). Она је пронађена у стану једног друга, а наводно је узела смртоносну количину наркотика.

Лазаревачко удружење грађана „Свети Сава“ годинама се одлучно бори против наркоманије и не изненађује их податак да млади могу на улици да купе екстази за 300 – 400 динара.

- Ради се много више него раније, али ипак то није довољно. Људи нису свесни да је ово најважнија битка за Србију – борба против нарко-дилера и њихових помагача који се налазе и у самом систему – каже председник Удружења грађана „Свети Сава“.

Према његовим речима, неопходна је реакција државе, али и сарадња у региону, јер ова врста криминала не познаје границе.

- Сваки дилер има свог „малог“ у школским одељењима који онда увлаче у тај свет децу од 12 – 13 година – прича наш саговорник. – Иста ситуација је у приградским и у централним општинама. Цена наркотика је таква да постоји за свачији џеп. Трава, „ексери“, као и кокаин који може да се купи за 50, 60 евра за грам. Неопходна је строжа казнена политика, без умањења казни због доброг владања…

 

Како кажу у овом удружењу, преко Балкана иду три руте трговине дрогом, од чега су две бочне.

- Кроз нашу земљу прође 65 – 70 тона хероина, између осталог. Из Авганистана, преко Турске и Бугарске, ка западној Европи. Вредност ових рута је око 90 милијарди евра – открива председник удружења, које припрема „црну књигу 4″.

У њој би на јесен, како каже, требало да се појаве нови спискови са именима познатих дилера, а остаје дилема само у којој ће форми бити објављена.

ЗАВИСНИЦИ И ДВАНАЕСТОГОДИШЊАЦИ

ПАЦИЈЕНТИ Клинике за болести зависности Института за ментално здравље су и деца од 12 година – рекао је начелник клинике Ивица Младеновић, додајући да је у случају када дете користи наркотике потребно да се лечи цела породица.

- Данас је нажалост код младих постало нормално да узимају дроге „које дижу“ – каже Младеновић. – Они који имају више новца узимају кокаин, остали конзумирају амфетамине. Све више на местима где се окупљају млади, па и на матурским вечерима долази до веће конзумације екстазије и спида, а са тим и убрзаног рада срца, хипертензије и у најгорем случају смртног исхода.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>