Нестручни наставници у школама

dru-skola_620x0

У основним и средњим школама у Србији ради 457 нестручних наставника математике, 239 наставника физике и 109 наставника информатике.
Ако се узме у обзир да један наставник предаје у просеку у три одељења, а да одељење има просечно двадесетак ученика, долази се до податка да у овом тренутку 27.000 ђака има наставнике математике без одговарајућег образовања, изјавила је данас Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа у Министарству просвете. То министарство је покренуло консултативни процес ради обезбеђивања стручно заступљене наставе и недостајућег наставног кадра, а на јучерашњи први састанак били су позвани представници факултета који школују наставнике математике, физике и информатике и локалних самоуправа у којима је овај проблем најизраженији. На скупу се чуо податак да најмање нестручних наставника има у Београду, свега 15 математичара, док на подручју Школске управе Лесковац 55 наставника математике и 30 наставника физике нема образовање које одговара правилнику о врсти стручне спреме, који дефинише ко све може да предаје одређене предмете. У ШУ Ниш нестручно је 15 математичара и пет физичара, у ШУ Ужице 33 наставника математике и 25 физике, у Новом Саду 43 математичара и 28 информатичара…Ђелић је рекла да су информације добили од директора школа и секретара и да су укупне цифре сигурно за 10 одсто веће, јер су неки прећутати тачне податке.

– Од како је страни језик уведен као обавезан предмет од првог разреда основне школе, имамо озбиљан проблем са обезбеђивањем стручног кадра. Управо то је разлог зашто се страни језик никада није проверавао на завршном испиту или националним тестирањима, јер би деца која немају стручне наставнике страног језика била дискриминисана у односу на оне који их имају – рекла је Ђелић, напомињући да је највећи проблем у школама на југу Србије и да ће о овој теми бити организован посебан састанак.

Министар просвете Младен Шарчевић посебно је апострофирао недостатак наставника немачког језика, уз поменуте професоре математике, физике и информатике. Он је рекао да у пракси има случајева да математику предају људи који су завршили менаџмент на приватним факултетима и да је у најави дефицит кадрова који ће предавати информатику, што не прати амбиције државе да овај предмет буде сукцесивно уведен као обавезан. Шарчевић је рекао да од консултативних састанака са представницима универзитета и локалних самоуправа очекује да се нађу нека брза решења, која се могу применити већ од јесени, али и да се дође до краткорочних и дугорочних мера, које ће омогућити да се повећа квалитет образовања. Министар је рекао да се не може говорити о квалитету високог образовања, ако у предуниверзитетском има рупа. Он је поручио да локалне самоуправе треба да преиспитају политику додељивања стипеднија, напомињући да и убудуће треба да их добијају најбољи, али да је потребно стипендирати оне који се школују за дефицитарне струке. Као једно од могућих решења, предложено је да локалне самоуправе дају стипедније будућим наставницима који недостају у њиховим срединама, уз обавезу да тамо раде пет година по дипломирању.

Јасмина Ђелић је рекла да Министарство полаже велику пажњу на спољашну проверу квалитета рада школа и додала да је у 95 одсто школа, у којима је екстерна евалуација завршена, настава и учење најлошије оцењена област, а управо то је матични посао наставника.

Признање за Универзитет у Београду

Универзитет у Београду добиће статус универзитета од националног значаја – најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић, напомињући да је та иницијатива потекла од њега.

Извор: Данас

2 коментара на Нестручни наставници у школама

  1. barba каже:

    Izgleda da ce se problem nestrucnih fizicara resiti tako sto ce se smanjiti broj casova fizike. Tako ce zemlja Pupina, Milankovica, Pavla Savica i narod Nikole Tesle resiti problem fizike.

  2. Ana каже:

    Da li postoji negde objavljeno koje skole i u kojim mestima imaju nestrucan kadar iz odredjenih predmeta? Odgovorno tvrdim i znam da mnogi direktori stite nestrucne na tim radnim mestima.Objavite javno da strucni ljudi mogu da se jave na ta radna mesta.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>