ВРЕЛО ЛЕТО У ЗРЕЊАНИНСКИМ ШКОЛАМА: ИЗБОР ДИРЕКТОРА КОЈИМА ИСТИЧЕ МАНДАТ, А ПРИПРЕМА СЕ И НОВА МРЕЖА ШКОЛА

njegos-sa-fb

У просвети никада није досадно. Можда се некоме учини да је то диван посао, дневник у руке, дневник у зборницу, али нас последње деценије уверавају да није све тако. Мање-више успешне реформе, све мање деце у школским клупама, технолошки вишкови, акредитације, лиценце… Дакле, ни ова област, често сматрана елитном и повлашћеном, дели судбину друштва у целини, уз много трзавица и непознаница, и, наравно, све веће захтеве, запосленима у просвети преостаје да се надају бољим временима…
ЧЕКА СЕ САГЛАСНОСТ ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА
Ових дана, актуелни су конкурси за избор директора школа којима ускоро истиче мандат, а новина има, и то доста. Уз све то, дошла је и измена у мрежи школа, коју је актуелни министар просвете најавио и приликом посете Зрењанину јануара ове године. Предлог одлуке о мрежи основних школа на територији Града Зрењанина, који је 28. маја потписао градоначелник Чедомир Јањић, читамо на сајту успрв.орг.рс. Ако предлог буде прихваћен, уместо 28, биће 19 основних школа и девет издвојених одељења.
Сагласност на мрежу школа треба да да Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
Према предлогу, ОШ „Вук Караџић” добија издвојено одељење школе „1. октобар” у Ботошу. Школа „Бранко Радичевић” у Ченти треба да добије два таква одељења – школе „Ђура Јакшић” у Перлезу и „Стеван Книћанин” у Книћанину. И Основна школа „Младост” у Томашевцу имаће издвојена одељења, „Доситеј Обрадовић” у Фаркаждину и „Урош Предић” у Орловату. И то није све: „Свети Сава” у Стајићеву кровна је за школе „Бранко Ћопић” у Лукићеву и „Братство-јединство” у Белом Блату, а клечанска школа „Јован Дучић” имаће, ако предлог буде усвојен, издвојена одељења – школе „Славко Родић” у Лазареву и „Петар Кочић” у Банатском Деспотовцу. Код других школа нема промена.
– Синдикати нису били укључени у израду предлога за мрежу основних школа – каже Звонимир Јовић, председник Синдиката просветних радника Војводине. – О рационализацији се дуго говори, а прве мреже школа раде се у пет школских управа у Србији, међу којима је и зрењанинска. Бунићемо се уколико неко од запослених остане због тога без посла. Иначе, нова мрежа школа примењиваће се од 2019/2020. године.
На својој Фејсбук страни, Душан Кокот, Независни синдикат просветних радника, каже да су синдикалци тражили податке о мрежи школа од повереника за информације, те да има нелогичности. Примећује и да се бирају директори школа које ће, вероватно, ускоро бити само истурена одељења…
О променама у мрежи основних школа у јавности ће сигурно бити речи, па ће и многе ствари бити јасније.
НОВИ НАЧИН И ЗА ИЗБОР ДИРЕКТОРА
Ученика је у Србији све мање, па на „удару” рационализације нису само основне већ и средње школе. Сваке године, у овдашњим школама за поједина занимања пријави се ученик или два, три, тако да нестају из система школовања цела одељења, али о томе одлучују Покрајина или Република. Директорима већине основних и средњих школа у средњем Банату је истекао мандат или ће он престати на јесен. Конкурси за избор директора расписују се четири, односно шест месеци пре престанка мандата актуелног првог човека школе. Избор је по новим законским одредбама, које многи тумаче тако да је важно „шта министар каже”, што оставља места спекулисању да нису најважнији стручност и дотадашњи рад, већ страначка опредељеност.
Наиме, директора установе именује министар, на период од четири године.
А директора установе чије седиште се налази на територији Аутономне
Покрајине Војводине, именује министар уз претходно прибављену сагласност надлежног војвођанског секретаријата. Уколико се она не достави министарству у року од 15 дана од пријема захтева, сматра се да је сагласност дата.
Занимљиво је да, уколико се на конкурс пријавило лице које је претходно обављало дужност директора установе, дужно је да достави резултате стручно-педагошког надзора установе и оцену спољашњег вредновања. Поставља се питање: како изабрати директора чија је школа за његовог мандата добила екстерну оцену један или два?
Министар у року од 30 дана од пријема документације обавља избор директора установе и доноси решење о његовом именовању. Дакле, ништа више школски одбор, ништа наставничко веће… Међутим, добро је то што директору мирује радни однос током два мандата и има право да се врати на послове које је обављао пре именовања.
У Скупштини Републике Србије представници опозиције критиковали су предлог Закона о основама система образовања и васпитања, јер су уверени да ће сва власт у том сегменту друштва бити централизована у министарству, док министар тврди да су предложеним законом омогућене велике компетенције у избору директора, те да министар, на крају, то само верификује.
У Зрењанину, неке школе су већ добиле нове – старе директоре, код других је конкурсни поступак у току али неће сви актуелни директори конкурисати, док ће бити и примера да директори одлазе на челна места у друге школе…

ПРЕТХОДНЕ РЕЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ
О рационализацији или новој мрежи школа се већ дуго говори, па је тако пре доста година школа у Јанковом Мосту припојена зрењанинској ОШ „Ђура Јакшић”. У селу су ђаци од првог до четвртог разреда, а они старији путују у Зрењанин. Школе „Светозар Марковић Тоза” у имену носи ознаку Елемир – Тараш. Такође, ОШ „Соња Маринковић” има одељења у Михајлову и Лукином Селу. Не тако давно, било је предлога да се споје школе „Вук Караџић” и „Соња Маринковић”, али је ради мира у кући, тј. Граду, овакав предлог пао у воду.
БРОЈ ШКОЛА У БАНАТУ
Школска управа за Банат је једна од највећих у Србији. Има 139 основних школа, 45 средњих, једну балетску, 8 музичких, четири школе за образовање деце са сметњама у развоју и 17 предшколских установа.

Извор: Лист Зрењанин

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*