ОТВОРЕНА РЕПРЕСИЈА У „ДОСИТЕЈУ“: Систем уплашен, актери „ЈАДНИ И СЛАБИ“

dositejfb_1

Полиција у Врању свакодневно на информативни разговор приводи просветне раднике из ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Врању, пре свега о темама везаним за синдикат, тврде у врањском подружници Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).
Шеф овог синдиката у Врању Душан Младеновић, иначе и одборник у Скупштини града, каже да прави разлози оваквог понашања полиције нису познати, али да се сумња да је у читаву причу умешано и руководство школе.

- До сада је незабележено да се СВИ чланови једног синдиката малтретирају и третирају као најгори криминалци, као што је то тренутно случај. Чланови Унијеа синдиката никада нису, нити ће бити, климоглавци и послушници онима који у нормалном систему не да не би били на руководећим функцијама у јавним службама, него тешко да би догурали и до најнижег радног места – каже се у саопштењу које је Младеновић потписао у име синдиката.

Он наглашава да се овакво понашање полиције више и не може сматрати за притисак тамо где му место није, већ за „отворену репресију са елементима малтретирања“.

- Чланови Уније у овој школи се као највећи криминалци позивају на „информативни разговор“, неки у полицијску станицу, а они други срећнији у просторије школе, како би дали информацију да ли су били на одређеном синдикалном састанку и шта је том приликом одлучено – објашњава Младеновић.

Младеновић ФОТО Врањске

Према његовим речима, то где ће се са њима обавити званични „информативни разговор“ зависи од расположења полицијског службеника, дакле овлашћеног службеног лица, „инспектора за некакав криминал“.

- Он већ неколико дана уз здушну асистенцију помоћника директора школе (који је уједно и председник једног другог синдиката) проналази и „приводи“ чланове Уније на „информативни разговор“. Првенствени циљ овог и оваквог застрашивања је покушај маргинализовања и гушења нашег синдиката. Некоме овде очигледно смета УСПРС Врања, њен константни раст и вишеструко повећање броја чланова – каже Младеновић.

Ипак, синдикалци најављују да ће без обзира на „сва подметања, лажне пријаве, притиске, па и репресију“ Унија синдиката „наставити своју бескомпромисну синдикалну борбу“.

- Просветни радник као и сваки други слободан грађанин ако савије главу и поклекне пред злом и неправдом, поред губљења моралног права да образује и васпитава будуће генерације, изгубиће и лични интегритет и достојанство – јасан је Младеновић.

На крају, у саопштењу УСПРС наводи се да се чланови неће уплашити, већ се, напротив, јасно види колико је систем уплашен, а главни протагонисти читаве приче „јадни и слаби“.

Извор: Врањске

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>