Opao broj bodova za upis u gimnazije

djaci_foto_fonet-678x381

Prvi rezulatati upisa u srednje škole pokazuju da je u odnosu na prethodnu godinu neophodan broj bodova za upis, zavisno od škole i grada, pao za dva do deset odsto, a u nekim ekstremnim slučajevima za 15, 20, pa čak i za 34 boda.Prema novom sistemu bodovanja, od maksimalnih 100 poena, učenici su na osnovu uspeha u osnovnoj školi mogli da dobiju 60 bodova, a još 40 su mogli da osvoje na maloj maturi, u odnosu na prethodni sistem, kada je bilo 70 plus 30, piše Blic.

Novi sistem drastično je promenio sliku upisa, posebno među gimnazijalcima, jer je broj bodova potreban za upis u takozvane elitne gimnazije ove godine bio znatno manji nego prethodne.

Na primer za upis u subotičku gimnaziju Svetozar Marković bilo je potrebno čak 23 boda manje nego prethodne godine, a za Trinestu beogradsku gimnaziju 34 boda manje. Najmanji broj bodova ove godine za upis na prirodno-matematički smer imao kandidat sa samo 58,97 bodova, a prošle godine za to su bila potrebna 93 boda.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>