„Наставници и пасивни директори одговорни за екскурзију ученика у Шпанију“

sarcevic-rts

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да су се екскурзије ученика попут оне у Шпанију организовале годинама и да то није нормално. Директор Девете београдске гимназије неће бити ни овај што је био до сада, ни новоизабрани, а биће смењен и помоћник директора, поручује Шарчевић. Додаје да ће бити новог запошљавања психолога, логопеда, педагога и напомиње да у школама има преко 12 одсто разних вишкова стечених манипулацијама директора.

Младен Шарчевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се директор Девете београдске гимназије правио да ништа не зна о екскурзији у Шпанију

„Оног дана када смо обавештени шта се десило, позвали смо људе из школе и јавила се помоћница директора, а сада нема ни ње. Директор се правио да ништа не зна, а испоставило се да је много више. Имамо и ситуацију да се новоизабрани директор са супругом упутио на путовање“, каже министар Шарчевић.

Напомиње да поред екскурзија и рекреативних настава постоје и други видови путовања ученика који морају да прођу савет родитеља.

„Проблем је била безбедност деце, не зна се каквим су аутобусима ишли, да ли је било лекара…“, напомиње министар.

Каже да су се овакви видови путовања организовали годинама и да то свакако није нормално.

„За путовање деце у Шпанију одговорни су наставници и пасивни директори, који ће морати да одговарају за то. Директор Девете београдске гимназије неће бити ни овај што је био до сада, ни новоизабрани, а биће смењен и помоћник директора“, поручује Шарчевић.

Министар каже да у 99 одсто случајева путовање ученика не може да се организује без знања директора.

Говорећи о најављеном запошљавању нових 155 психолога, логопеда, педагога, Шарчевић каже да је дизајниран нов модел зарад квалитета образовања.

„Нама су психолози потребни као главни ресурси и ово је питање организације система. Вишка у школама нормално да има и то су углавном радници који могу да раде у другим секторима“, напомиње министар.

Каже да су до 1. септембра школе обавезне да направе калкулације.

„Овде је неравномерно направљен правилник који је и направио пометњу. Имамо сигурно преко 12 одсто разних вишкова стечених манипулацијама директора“, каже министар.

Додаје да је завршена обнова 99 школа и да се ради у још 26.

„Постоји још десетине објеката који се раде од средстава локалних самоуправа и других донација и радови иду одлично“, закључује Шарчевић.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>