Važni su nastavnici, ali i psiholozi i – tetkice

skola-hodnik-tetkice-1-foto-andjelko-vasiljevic
Ministar prosvete je uveren da će uspeti da racionalizuje stanje u školama bez velikih otpuštanja i zapošljavanja

Prema najavama predstavnika vlasti i procenama sindikata, sastav školskog osoblja u učionicama, ali i van njih, biće primetno izmenjen od 1. septembra zbog „racionalizacije obrazovnih ustanova”. Tim rečima Mladen Šarčević, ministar prosvete, pojašnjava namere da od početka školske godine u Srbiji poveća broj „osoblja u nastavi”, ali i angažuje 155 dodatnih psihologa i pedagoga. Dodaje da će već po oglašavanju prvog školskog zvona uvesti red i među tetkice i domare, jer se njihov broj i obim poslova nerealno razlikuju u osnovnim i srednjim školama. Još pre dvadesetak dana ministar je rekao da je nelogično što su neusaglašeni kriterijumi i pravilnici nalagali da tetkice u osnovnim školama čiste 400, a u srednjim 200 kvadrata prostora, a ovih dana je za „Politiku” potvrdio da se to mora ispraviti.

U ranijem periodu napravljen je loš pravilnik o finansiranju srednje škole, pa je, kaže Šarčević, tamo gotovo dupliran broj pomoćnog osoblja u odnosu na realne potrebe. Najavljuje da će uskoro povući poteze kojima će samo da usaglasi taj dokument sa Pravilnikom o finansiranju osnovne škole i ujednači kriterijume za angažovanje zaposlenih u svim školskim ustanovama. Ministar nije želeo da precizira šta to znači.

– Vesti o otpuštanju tetkica i domara su sindikalna priča. Ne znam zašto se diže prašina oko toga, nikoga nećemo otpustiti. Ukupan broj zaposlenih neće biti primetno menjan, samo će neki biti preraspoređeni. Treba nam više osoblja u nastavi u gimnazijama na svim nivoima, jer se povećava fond časova, nedostaju nam stručni saradnici na časovima, kao i kadar za uvođenje bilingvalne nastave. Racionalizacija će biti uvedena tamo gde tako mora. Samo ćemo kapital koji imamo drugačije raspodeliti, ali ne i povećavati broj zaposlenih – ističe Šarčević i dodaje da od 1. septembra neće biti otpuštanja nastavnika, ali će „neki od njih kao tehnološki viškovi biti raspoređivani na druga radna mesta”.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>