Важни су наставници, али и психолози и – теткице

skola-hodnik-tetkice-1-foto-andjelko-vasiljevic
Министар просвете је уверен да ће успети да рационализује стање у школама без великих отпуштања и запошљавања

Према најавама представника власти и проценама синдиката, састав школског особља у учионицама, али и ван њих, биће приметно измењен од 1. септембра због „рационализације образовних установа”. Тим речима Младен Шарчевић, министар просвете, појашњава намере да од почетка школске године у Србији повећа број „особља у настави”, али и ангажује 155 додатних психолога и педагога. Додаје да ће већ по оглашавању првог школског звона увести ред и међу теткице и домаре, јер се њихов број и обим послова нереално разликују у основним и средњим школама. Још пре двадесетак дана министар је рекао да је нелогично што су неусаглашени критеријуми и правилници налагали да теткице у основним школама чисте 400, а у средњим 200 квадрата простора, а ових дана је за „Политику” потврдио да се то мора исправити.

У ранијем периоду направљен је лош правилник о финансирању средње школе, па је, каже Шарчевић, тамо готово дуплиран број помоћног особља у односу на реалне потребе. Најављује да ће ускоро повући потезе којима ће само да усагласи тај документ са Правилником о финансирању основне школе и уједначи критеријуме за ангажовање запослених у свим школским установама. Министар није желео да прецизира шта то значи.

– Вести о отпуштању теткица и домара су синдикална прича. Не знам зашто се диже прашина око тога, никога нећемо отпустити. Укупан број запослених неће бити приметно мењан, само ће неки бити прераспоређени. Треба нам више особља у настави у гимназијама на свим нивоима, јер се повећава фонд часова, недостају нам стручни сарадници на часовима, као и кадар за увођење билингвалне наставе. Рационализација ће бити уведена тамо где тако мора. Само ћемо капитал који имамо другачије расподелити, али не и повећавати број запослених – истиче Шарчевић и додаје да од 1. септембра неће бити отпуштања наставника, али ће „неки од њих као технолошки вишкови бити распоређивани на друга радна места”.

Извор: Политика

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>