Sindikati: Prosveta u platnim razredima niže od ostalih

jankovic1

Predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković i Slobodan Brajković izjavili su da su nezadovoljni platnim razredima.
Janković i Brajković ocenili su u izjavama agenciji Beta da je prosveta ponovo degradirana, jer je stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.

„Nismo zadovoljni, ali ovo nije neočekivano. Prosveta je uvek na poslednjem mestu, prosveta je 13. prase, crna ovca, tako je i sada“, rekla je Jankovićeva.

Ona je rekla da se zakon o platama zaposlenih u javnoj upravi odnosi na prosvetu, zdravstvo, kulturu, nauku, sportske i turističke organizacije, ali ne i na vojsku, policiju i bezbednosni sektor, koji ima daleko više plate.

„Od onih na koje se odnosi zakon, mi se tretiramo najgore, jer su svi u devetoj, a mi smo u osmoj grupi“, rekla je Jasna Janković.

Brajković je rekao da je prosveta platnim razredima ne dobija ništa i da je time što je stavljena jedan razred niže u odnosu na ostale, degradirana i da zaposleni u toj oblasti nisu ravnopravni, a da su sekretari škola i socijalni radnici u školama stavljeni u sedmu grupu.

„Mi smo najniže kotirani. To je zato što kod nas ima 70.000 profesora, pa im je to mnogo para. Gde će da štede, uštedeće na obrazovanju“, rekao je Brajković navodeći da su glumci svrstani u deveti platni razred, da mogu da napreduju u 10. da su lekari u devetom i 10. razredu, a da prosveta cela ostaje u osmom.

Janković je rekla i da je na sastanku u Ministarstvu prosvete, ministar finansija Siniša Mali potvrdio da će povećanja plata u javnom sektoru biti do kraja godine, ali da će o visini povećanja pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom polovinom septembra.

Brajković je rekao da će sa najavom povećanja od 10 odsto početna plata profesora iznositi 54.000 dinara, što je ponovo ispod republičkog proseka.

Prema pisanju medija, uredba o platnim razredima trebalo bi da se donese u septembru, a zakon o platama u javnoj upravi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Izvor: N1

2 komentara na Sindikati: Prosveta u platnim razredima niže od ostalih

  1. Marina Risti kaže:

    Da li se zna sta ce se desavati sa sefovima racunovodstva, adm.radnicima i higijenicarima? Ne visim ih u platnim razredima.

  2. Goran Tasić kaže:

    Slažem se u potpunosti sa protestom, jer krajnje je vreme da se Prosveta tretira ravnoravno sa svima ostalima iz državnog sektora. Status službenog lica bi garantovao ugled i status i standard. To je kao prvo a kao drugo, ne mogu moji cimeri npr. sa duplo više godina studiranja jedan u policiji a drugi u elektroprivredi, da imaju dvostruko i trostruko veću platu od mene koji sam za njih bio kapacitet u svakom smislu te reči a zadnjih 20 godina oni su materijlano mnogostruko odskočili u svakom smislu u odnosu na mene i to zahvaljući samo dobrim platama, a ja moram da radim i dodatno da bih preživeo. Dokle će se u Srbiji ceniti neznanje i nerad ?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*