Borba prosvetara za veće plate, pomaka – nema

jankovich_evaluacija_2110

Borba prosvetara za veće plate i bolji položaj i dalje traje. Premijerka Ana Brnabić najavila je povećanje penzija i plata, a koliko će one tačno porasti, prema njenim rečima, znaćemo u septembru. Povećanju se najviše nadaju prosvetni radnici, zbog, kažu, dugogodišnje nepravde koju trpe i nejednakog tretmana sa ostalim zaposlenim u javnim službama.
Najavljeni oktobar biće u najboljem slučaju novembar. Tada bi penzije i plate u javnom sektoru trebalo da budu povećane. Na veću platu – čekaju i prosvetari. U međuvremenu i dalje biju bitku i za prelazak u devetu platnu grupu. O čemu su krajem jula razgovarali i sa predstavnicima vlade.

„Ovog momenta položaj prosvete je nezadovoljavajuć, jer smo u osmoj platnoj grupi i želimo apsolutno da kao nosioci delatnosti budemo u devetoj platnoj grupi, a pregovorima ćemo valjda utvrditi i razred“, kazala je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U devetoj platnoj grupi – prosvetari bi imali veću početnu platu i time bi, kaže Jasna Janković, država prešla sa reči na dela.

Iako u Vladi tvrde da su prosvetari na prvom mestu, pomaka još uvek nema. Da li će se do jeseni izboriti za deveti platni razred, ostaje da se vidi.

Novi sastanak sindikata i Ministarstva prosvete nije zakazan, a iz Nemanjine 22 nema ni odgovora na pitanje – zbog čega se odlaže povećanje plata prosvetnim radnicima.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka, svako povećanje plata u javnom sektoru u ovom trenutku je nezahvalno rešenje.

„Ove godine ni do kakvog povećanja plata ne bi trebalo da dođe jer za to privreda ne daje nikakve osnove“, kaže Mijat Lakićević iz Novog magazina.

Zbog čega, uprkos tome, predstavnici Vlade obećavaju povećanje plata Lakićević ima jednostavno objašnjenje.

„Ovde se uvek govori na taj način da se privuku glasovi birača, i kada bi se više vodilo računa o nekom visokom, održivom rastu, onda bi političari više bili okrenuti tome da poboljšaju uslove za privredni rast“, dodaje Lakićević.

Prema njegovom mišljenju, javni sektor bi trebalo da rastereti privatni, a to se neće dogoditi povećanjem plata. Ni MMF ne gleda blakonaklono na povećanje plata pre 2019.

Ipak, u Vladi tvrde da će i pored toga, u novembru ispuniti obećano.

Izvor: N1

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*