Ugašene škole od Babušnice do Kragujevca

ugasene1

Gimnazije i srednje stručne škole u šest gradova i opština prestaju da rade, a umesto njih osnovane nove. Od 14 obrazovnih ustanova formirano sedam. U septembru zajedno gimnazijalci i zanatlijeOD septembra neće više raditi 14 srednjih škola u šest gradova i opština, a umesto njih formirano je sedam novih obrazovnih ustanova. Spajane su po dve škole i tako od 14 osnovano sedam škola, sa novim nazivima i upravom. Ove promene zvanično je usvojila Vlada Srbije, a novine očekuju učenike u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.

U Kragujevcu su ugašene Politehnička i Druga tehnička škola i formirana Srednja tehnička škola. U Novoj Varoši od septembra neće biti Gimnazije „Pivo Karamatijević“ i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u jednu, sa zvaničnim nazivom – Srednja škola.

U Nišu će od dve tehničke škole („Milutin Milanković“ i „12. oktobar“) biti formirana jedna – Tehnička škola. U Kuršumliji su zvanično ugašene čak četiri škole – dve lokalne i dve koje su svojevremeno izmeštene iz Podujeva, a radile su u ovom gradu. Spajanjem dve gimnazije formirana je Kuršumlijsko-podujevska gimnazija, a od Ekonomske škole i Tehničke škole „Đuro Đaković“ iz Podujeva, izmeštene u Kuršumliju, formirana je Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola. U Kladovu je spajanjem Srednje škole „Sveti Sava“ i Tehničke nastala Srednja škola. Neće više biti ni Gimnazije „Vuk Karadžić“ i Tehničke škole u Babušnici, a umesto njih đaci će ići u novu – Srednju školu.

Prema rečima Aleksandra Pajića, pomoćnika ministra prosvete za srednje obrazovanje, ovo je tek prva faza optimizacije mreže škola u Srbiji.

- Plan je da za ovu i narednu školsku godinu oko 40 srednjih škola bude ugašeno i od njih formirano 20 novih – objašnjava Pajić za „Novosti“. – Ovih 14, o kojima je odluku donela Vlada Srbije, predstavljaju prvu fazu i odluka se primenjuje već od početka nove školske godine. Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine.

Spajanjem škola, deo zaposlenih postaće tehnološki višak, a naš sagovornik objašnjava da su to ljudi u stalnom radnom odnosu, te da će biti prioritet da oni budu zbrinuti na druga slobodna mesta u obrazovnom sistemu, ako postoje.

- Ovaj korak je bio neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka i ušteda će biti u tome što će sada imati jednog direktora, jednu administraciju… Za đake se ništa ne menja. Obrazovni profili ostaju isti kao i do sada. Jedina novina za deo učenika biće što će promeniti školsku zgradu – objašnjava naš sagovornik. – Zgrade koje budu ispražnjenje biće upotrebljene za neke druge ustanove u obrazovnom sistemu, poput objekta Druge tehničke škole u Kragujevcu.

On objašnjava i da prema važećem pravilniku škole sa tako malo đaka ne bi mogle da postoje. Tako, kaže, gimnazija i tehnička škola u Novoj Varoši imaju po osam odeljenja ili 191 i 196 đaka. Čak i spojene imaju manje od 400 učenika. U Babušnici gimnazija je brojala 99, a tehnička 120 srednjoškolaca.

Pajić najavljuje da će isto biti urađeno i u Vojvodini, gde se proceni da je neophodno, a odluku o tome doneće pokrajinske vlasti. Vojvođanske škole gasiće se i spajati tek od drugog polugodišta, jer do septembra neće biti donete odluke i formirane nove obrazovne ustanove.

Od školske 2019/2020. godine biće spajane i osnovne škole, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave, dok se srednjim školama bavi Ministarstvo prosvete. Rok lokalnim samoupravama da dostave predlog plana mreže škola je mart sledeće godine. Najavljeno je i spajanje osnovnih sa srednjim školama tamo gde je broj učenika veoma mali, a administracija glomazna i skupa.

 

BRIŠU IMENA VELIKANA

SA ŠKOLAMA, ugasila su se i imena velikama po kojima su nazvani. Biće skinuta tabla sa imenom slavnog Novovarošana slikara Piva Matijevića. U Babušnici će se isto dogoditi Vuku Karadžiću, u Nišu Milutinu Milankoviću, a u Kladovu Svetom Savi.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Ugašene škole od Babušnice do Kragujevca

  1. Nenad kaže:

    Gospodin Pajić ne na o čemu govori: TŠ „12, februar“ i MŠ „Milutin MilakoviĆ“ u Nišu sada zajedno imaju 1200 učenika… koliko ima tako velikih škola u Beogradu?
    Toliko o malim školama. Dobro je informisati se pre slikanja…

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*