Синдикати у просвети најавили штрајк за 31. август и током септембра

beta-igvgsmjwhb-525x350

Четири репрезентативна синдиката просветних радника најавили су протест за 31. август, као и четири протеста скраћеним часовима током септембра, зато што су незадовољни предложеним решењима за одредивање платних група и разреда.
Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић објаснила је да просветари дуго прате најаве реформи платих група и разреда, да последњи Закон о запосленима у јавним службама изузима војску, полицију, Безбедносно-информативну агенцију, државне агенције.

„Најнезадовољнији смо због тога што је највећи број просветних радника у 8-ој платној групи, њих 98 одсто, где напредовање није могуће. У 9-ој се налази тек око 1.000 запослених, углавном директора“, рекла је Јанковић и додала да неће престати са штрајковима док се њихови захтеви не испуне.

Она је најавила да ће штрајкови бити одржани 3, 11, 19, и 27. септембра и да синдикати очекују уредјење те области до краја тог месеца.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић је навела да је основни захтев да се запослени у јавном сектору са седмим степеном стручне спреме рангирају исто као и у свим другим државним службама, односно да се надју у 9-ој платној групи.

„(По предложеним прописима) стоји да наставници могу платом да напредују тек за осам година, што би значило да би морали да чекају цео радни век за већи платни разред“.

Она је навела и да у предложеним платним разредима у групама нигде нису наведена техничка занимања, попут домара или чистачица, као и да је један од захтева да први, најнижи платни разред буде барем у износу минималне зараде.

„Нова решења за директоре школа предвидјају 11. разред, односно просечно повећање зараде од око 56 одсто, чиме би се (сваки појединачно) изједначио са, на пример, прваком балета у Народном позоришту. С друге стране постоје и друге нелогичности, попут оних да лекар специјалиста у дому здравља прима већу плату од лекара са истим звањем у медицинској школи“, наводи Илић.

Она је истакла да очекује велику подршку просветних синдиката из региона, оценивши да су „једино у Македонији просветарима мање плате“ и да су представници синдиката из ког долази увек против започињања школске године штрајком, али да је одлука о синдикалним активностима донета заједно са другим синдикатима у просвети.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић је рекао да новим законом образовање не добија ништа, а да ће таквим прописима просветари каснити са платама за свим буџетским корисницима 20 до 30 одсто.

„Поново ћемо имати барем четири платне групе које ће (потенцијално) примати мање од минималне зараде“, казао је Брајковић и додао да 70.000 просветних радника имају седми степен стручне спреме или мастер диплому.

Да би сви запослени у јавном сектору имали макар „минималац“, Брајковић сматра да би држава морала да намени додатних 84 милијарде динара, „које она, упркос суфициту, нема“.

Председник Гранског синдиката „Независност“ Томислав Живановић је оценио да претходних десет премијера, као ни актуелни, нису довољно допринели реформи образовања, а да се пред синдикатима сада налази „елементарна непогода“, која се огледа у броју примедби упућеним актуелном решењу.

„Ми се боримо и против укидања накнаде за разредно старешинство, за које је предвидјено смањење са четири на пола процента, а ту је и опасност да држава и политика ‘упливају’ у напредовање у звањима“, упозорио је Живановић.

Итвор: Бета

Један коментар на Синдикати у просвети најавили штрајк за 31. август и током септембра

  1. Marko каже:

    Niko da pomene da bi direktori trebalo da idu u nizu platnu grupu.Njihova plata sa dodacima ce biti preko100000din.A ja sam se smejao kolegi koji mi je pre par godina tvrdio da sindikatom upravljaju Čačanski direktori.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>