Месечне архиве: август 2018

Куршумлијски професори организују велики протест

Професори и запослени у Гимназији и економској школи у Куршумлији, у четвртак ће организовати и протест у центру града незадовољни спајањем неколико школа.

...

Плате у просвети годинама мање од просека осталих у јавном сектору!

И ова школска година започеће штрајком просветних радника који се боре за поправљање материјалног стања јер су њихове плате, упркос тврдњама готово свих премијера и министара просвете да је образовање најважније за будућност Србије, мање од просека.

ИЗВОР: ИНСАЈДЕР

...

Синдикати у просвети најавили штрајк за 31. август и током септембра

Четири репрезентативна синдиката просветних радника најавили су протест за 31. август, као и четири протеста скраћеним часовима током септембра, зато што су незадовољни предложеним решењима за одредивање платних група и разреда.

...

Хрватска: У 117 школа није уписан ниједан ученик у први разред

Посљедице масовног исељавања и све мањег броја рођених видљиве су у Хрватској и пред ову школску годину, јер се шест основних школа затвара пошто нема ђака, а у 117 школа није уписан ниједан ученик у први разред, пише данас портал Индеx.хр.

...

Без посла 401 радник у образовању

На листи технолошких вишкова налазе се 4.504 запослена у образовању (1.249 пуних норми), а од тог броја 401 радник је такозвани пун технолошки вишак.
У поређењу са подацима из јуна, број вишкова у школама је готово дуплиран – тада их је на листи било 2.514 (578 пуних норми), од чега је 121 био без иједног часа.

...

Прекобројне хигијеничарке и математичари

сновне и средње школе у Новом Пазару, Тутину и Сјеници почетак нове школске године дочекују са 28 радника који су проглашени технолошким вишком.
У Новом Пазару их је 7, у Тутину 13 и у Сјеници 8. У структури прекобројних највише има хигијеничарки (5) и наставника математике (4).

...

Просветари на улици 31. августа

Чланови Уније синдиката просветних радника, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије протестоваће 31. августа испред Министарства државне управе и локалне самоуправе, незадовољни што су у предлогу платних група и разреда наставници као носиоци делатности сврстани у осму платну групу. Њихов кључни захтев је прелазак у девету платну групу.

...

У Војводини се спаја шест средњих школа

На територији Војводине биће спојено шест средњих школа, сазнаје 021.рс.
Оптимизација мреже средњих школа захватиће и Војводину, али се прва спајања очекују током 2019. године, јер најпре би требало Скупштина Војводине да донесе одлуку о спајању школа.

...

РУЖИЋ О ОБРАЧУНУ ПЛАТА: Рано за „рачунице“, коефицијенти – крајем септембра

Коефицијенти по којима ће се убудуће обрачунавати плате запослених у јавном сектору биће познати тек крајем септембра, и све „рачунице“, које су се појавиле у међувремену у медијима, до тада су су само шпекулације.

...

Блокирани рачуни 50 школа блокирали и отпремнине

Због неизмирених обавеза, за које средства обезбеђују локалне самоуправе, блокирани су рачуни 50 основних и средњих школа у Србији, што не само да отежава рад тих образовних установа већ и онемогућује Министарство просвете да исплати отпремнине запосленима који одлазе у пензију.

...