Sindikati prosvete: Dogovor ili radikalizacija štrajka

jasna-i-ostali

Ukoliko pregovori sa predstavnicima vlasti, koji se očekuju u četvrtak, ne daju rezultate, sindikati obrazovanja razmoriće mogućnost da radikalizuju štrajk, poručili su lideri sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, na današnjoj konferenciji za novinare.
Sindikati kažu da bi odluka o svakodnevnom štrajku sa skraćenim časovima na 30 minuta mogla da bude doneta ubrzo, te da neće čekati da se najpre održe ranije planirani protesti 19. i 27. septembra. Sindikalci su istakli da su u današnjem štrajku učestvovali zaposleni iz preko 1.000 škola.

– Ne odustajemo od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme pređu iz 8-3 u 9-1 platnu grupu. Da bi se to desilo potrebno je 400.000 evra. Reč je o porastu koeficijenta za svega 0,02 odsto i to ne može da ugrozi finansijski sistem Srbije, kako tvrdi ministar finansija – rekao je Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.

On je ponovio da startna pozicija u 9-1 platnog grupi daje mnogo veće šanse za napredovanje, nego ukoliko bi nastavnici kao nosioci delatnosti ostali u 8-3 platnoj grupi. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, ističe da bi prelazak u devetu grupu doprineo da početna plata nastavnika bude između 51.000 i 52.000 dinara, umesto sadašnje 49.700.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić tvrdi da bi mesto u devetoj platnoj grupi trebalo da bude obezbeđeno za 63.000 ljudi zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji imaju sedmi stepen stručne spreme. U tu cifru su uračunati ne samo nastavnici, već i bibliotekari, sekretari, psiholozi, pedagozi, korepetitori zaposleni u muzičkim školama…

Jedan komentar na Sindikati prosvete: Dogovor ili radikalizacija štrajka

  1. Biljana kaže:

    NE VERUJEM U DOGOVORE SA DRZAVOM KAKVA JE SADA.MISLIM DA NECU DOZIVETI BOLJITAK U PROSVETI I DA CU CUTI REC,,GOSPODINE PROFESORE,,MOJA GENERACIJA SE VEC UMORILA OD SVEGA.BRINU ME SAMO MOJA I SVA DECA KOJIH CEMO BITI ZELJNI JER CE OTICI ,,TRBUHOM ZA KRUHOM,,TOLIKO JE BILO NEPRAVDE U MOM SEKRETARSKOM RADU,NI SINDIKATI NISU MOGLI MNOGO DA POMOGNU.NEMAM VISE OPTIMIZMA DA CE SE BILO STA U KORIST OBICNOG GRADJANINA DESITI.NIKAKAV NOVAC NE MOZE POVRATITI NASE UNISTENO ZDRAVLJE U DRZAVI PUNOJ STRESA I NEIZVESNOSTI.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>