ШКОЛЕ БЕЗ ОСНОВНОГ СРЕДСТВА ЗА РАД: Нема дневника, оцене у свескама

dnevnik

У многим школама нема једног од основних средстава за рад наставника. Касне за 1. и 5. разред, због нових наставних планова и програма.

ДОК у све више школа папирни дневник одлази у прошлост, а замењује га електронски, у некима тренутно не користе ни један ни други. Електронски још није уведен, а папирног нема на тржишту. У многим основним школама „Новостима“ је потврђено да им још нису стигли папирни дневници за први и пети разред основне школе. Кашњења је било и за први разред гимназије.

Професори тако наставне јединице, одсутне ученике, прве оцене и све друге забелешке пишу у своје нотесе, па ће, када им дневници стигну, све да препишу.

- Није ово први пут да дневници касне, али сада се баш одужило – каже једна наставница. – Каснило се са усклађивањем распореда часова, у нашој школи каснилa је наставa грађанског васпитања, а касне и дневници.

Информација коју су незванично добили наставници и директори школа јесте да дневници касне због нових наставних планова и програма. Са новинама у настави и дневници су морали да добију нове рубрике, па они штампани претходних година више не могу да се користе.

У појединим школама речено нам је да су дневници почели да се дистрибуирају, али касно, па сада „Просветни преглед“, од кога га купују, не може за кратко време да одштампа и припреми толико дневника.

Иако у многим школама кажу да дневнике још нису добили за први и пети разред, у Министарству просвете тврде да су дневници достављени. Истина је, кажу просветари, негде на средини – део школа дневнике има, а део их још није добио.

- Министарство просвете активно је учествовало на изради дневника за први, пети и шести разред и припремило их је у складу са новим плановима наставе и учења – кажу у Министарству просвете. – Наведени обрасци могли су да се доставе школама тек након објављивања Правилника о садржају и начину вођења евиденције и издавању јавних исправа у основној школи.

Наведени правилник објављен је у Службеном гласнику 29. августа, па тако и не чуди што дневници нису стигли за почетак школске године. Од тада је почело штампање у „Просветном прегледу“, а део школа је још на чекању.

У појединим школама које су папирне дневнике замениле електронским потврђено нам је да и они нису добили потребне обрасце. Недостају им матичне књиге, у које се уписују сви подаци о ученицима и које се трајно чувају.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>