Šarčević rešava problem u palanačkoj gimnaziji

protest-gimnazija-756x420
Ministar prosvete naložio da se ispita postavljanje direktora u Gimnaziji „20. oktobar” u Bačkoj Palanci bez poštovanja procedure, po volji pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Agoniju koja duže od mesec dana traje među nastavnicima u Gimnaziji „20. oktobar” u Bačkoj Palanci, zbog nepriznavanja njihove volje prilikom izbora direktora te vojvođanske škole, rešio je da prekine lično Mladen Šarčević, ministar prosvete. On je naglasio da se mišljenje profesora mora poštovati i poručio im da budu strpljivi, a sa službenog puta iz inostranstva naložio je Aleksandru Pajiću, pomoćniku za srednje obrazovanje, da hitno ode u pokrajinski sekretarijat i ispita ceo slučaj oko izbora prvog čoveka palanačke gimnazije.

Podsetimo, ova ustanova od 1. septembra faktički nema rukovodioca, jer je, prema rečima nastavnika, mimo odluke Nastavničkog veća Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, za v. d. direktora gimnazije imenovao nastavnicu srpskog jezika Olju Nađ, koja nije ni bila na konkursu za tu funkciju. Pre toga, u maju, nastavničkom većinom od 35 prema 15 glasova veće je reizabralo Tamaru Antić za direktora škole.

Ovu odluku Nastavničkog veća potvrdio je i Školski odbor, pa je, ističu nastavnici, kompletna i zakonski potpuna dokumentacija poslata na potvrdu Mihalju Njilašu. On nije, kako je ustaljena praksa, dao mišljenje na odluku, niti ju je za uobičajenih petnaestak dana prosledio ministru prosvete na potvrdu. U školi tvrde da je sačekao 1. septembar, kada je istekao mandat aktuelnoj direktorki, posle čega je on lično stekao pravo da izabere novog rukovodioca Gimnazije „20. oktobar”. To je izazvalo složan bunt većine nastavnika, koji su i članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS-a), iskazan u skraćenju časova na 30 minuta, uz žalbu prosleđenu Mladenu Šarčeviću. Budući da im ministar nije odgovorio, posle upozorenja i najava, predstavnici Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar”, koji su i članovi USPRS-a, potpuno su obustavili časove u palanačkoj školi. Kako objašnjava Duška Lalić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Gimnazije „20. oktobar”, tridesetak nastavnika protestovalo je ispred škole, dok je samo njih sedmoro održalo po četiri časa učenicima drugog i trećeg razreda.

– Maturanti su boravili u biblioteci, dok su prvacima nekakvo predavanje održali radnici lokalnog doma zdravlja. Ministar nije odgovorio ni nastavničkom kolektivu, ni sindikatu. Ali verujemo da će nas podržati, pa ćemo se vratiti na časove do petka, kada ćemo odlučiti šta dalje, ukoliko do tada ne ispoštuje naš zakonit izbor i ne vrati Tamaru Antić na mesto direktora – ističe Lalićeva.

Na protestu preko puta škole u Bačkoj Palanci se okupilo stotinak nastavnika, jer su da daju podršku kolegama u malo vojvođansko mesto stigli i profesori iz Beograda, Novog Sada, Čačka, Sremske Mitrovice, Zrenjanina. Među njima je bila i Jasna Janković, predsednica USPRS-a, koja je istakla da je donedavna direktorka Tamara Antić ispunila „bukvalno sve uslove da ostane na toj funkciji, sem što nije član neke stranke”.

– Uzdamo se u pozitivno rešenje, ali je čak i potpuna obustava nastave u školi jedna od opcija ukoliko ministar prosvete ne ispoštuje nastavničku volju. Nastavićemo protest od petka ako se to ne dogodi. Mi nismo politička organizacija i ne mogu tako da gaze naš glas – izričita je Jankovićeva.

Po svoj prilici neće biti potrebe da palanački nastavnici ponovo napuštaju učionice, jer je ministar Šarčević za „Politiku” naglasio da je „zaustavio sve procese i odluke pokrajinskog sekretara u toj gimnaziji”.

– Neće on moći da se ponaša kao što je naumio. Ministar imenuje direktora škole, a ne pokrajinski sekretar. Zakasnio je sa prosleđivanjem dokumentacije. Napravili smo procedure koje ne dozvoljavaju ovakva iskakanja iz sistema. Moj pomoćnik Aleksandar Pajić hitno će ispitati šta se tamo događalo i uskoro doneti pravo rešenje. Neka se nastavnici strpe, sve će biti uredu – istakao je Šarčević, uz napomenu da stiže u Srbiju.

Njilaš nije ispoštovao ni volju nastavnika Karlovačke gimnazije

Mihalj Njilaš izazvao je pažnju javnosti i u maju prošle godine, kada je, posle burnog dvogodišnjeg odugovlačenja oko izbora vršioca dužnosti direktora čuvene filološke Karlovačke gimnazije, na čelo škole u Sremskim Karlovcima doveo Radovana Kovačevića, profesora fizičkog vaspitanja i rukometnog trenera iz Novog Sada.

„Politika” je izveštavala o tom slučaju i zabeležila negodovanje javnosti na lokalnim društvenim mrežama i začuđenost nastavnika škole od nacionalnog značaja što ih predstavlja baš nastavnik fizičkog vaspitanja, koji je u kolektivu tek godinu dana. Kovačević je postavljen jer je Njilaš odbio da da saglasnost na odluku školskog odbora da za direktora, po ponovljenom konkursu, bude izabran filolog, profesor engleskog jezika Milan Đurišić, dotadašnji v. d. direktora.

Zanimljivo je da je i Kovačević bio kandidat na tom konkursu i da je na Nastavničkom veću dobio znatno manje glasova od Đurišića (15 prema 75). Konkurs je, međutim, poništen, jer je pokrajinski sekretar pronašao propust u konkursnom tekstu.

Izvor: Politika

Jedan komentar na Šarčević rešava problem u palanačkoj gimnaziji

  1. Pera kaže:

    Ovo bre gore nego u skoli Mihajlo Pupin u Veterniku!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>