Sremska Kamenica, izbor direktora

??????????

Poštovani,

 

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Sremska Kamenica raspisan je konkurs za direktora škole, početkom maja 2018. godine. Nastavničko veće škole, na održanoj sednici, nakon isticanja konkursa, dalo je 65% podrške kandidatu a sadašnjoj direktorki Aleksandri Ćirić. Školski odbor je takođe dao podršku sa 6 glasova za Aleksandri Ćirić.

Konkurs je sproveden u skladu sa zakonom  a Pokrainskom sekretarijatu za obrazovanje kompletna dokumentacija je poslata  6.jula 2018. godine.

Do danas škola nije dobila nikakav odgovor,  bez obzira na  rokove koje zakon propisuje, a  mandat sadašnjoj direktorki ističe 17.10.2018.

U poslednjih osam godina koliko je direktor Aleksandra Ćirić, škola je procvetala u svakom smislu. Godinama je škola po rezultatima sa završnog ispita od 34 škole na teritoriji Novog Sada bila na neslavnom 32. ili 33. mestu. Od 2011. godine škola nijednom nije pala ispod 20. mesta,  čak u nekoliko godina se popela u prvih pet škola na teritoriji grada. O rezultatima sa takmičenja nećemo ni govoriti jer do 2011. godine naša škola nije ni učestvovala na takmičenjima. Direktorica Aleksandra Ćirić je takođe, zbog svega postignutog u našoj školi, visoko cenjena od strane Školske uprave Novi Sad, čije se mišljenje po svemu sudeći zanemaruje i stavljeno je daleko ispod mišljenja pojedinaca u našem gradu.

Ono što je dilema u ovom slučaju izbora direktora u našoj školi, je kako pojedinci, tj predstavnici lokalne samouprave obaveštavaju i roditelje i zaposlene da sadašnja direktorica Aleksandra Ćirić neće dobiti  saglasnost za imenovanje.Oni idu toliko daleko  da imaju informacije i o tome ko će biti postavljen za vd direktora škole, imenom i prezimenom. Da li to znači da lokalna samouprava zna nešto što očigledno ni ministar  kao neko u čijoj je to nadležnosti ne zna.

Pitamo, čemu se traži mišljenje Nastavničkog veća i Školskog odbora, ako to mišljenje ničemu ne služi. Složićete se da je to i ponižavanje, visokoobrazovanih ljudi zaposlenih u našoj školi.

G-din  Šarčević je  više puta  u medijima izjavio da tamo gde postoji jasna podrška kolektiva i Školskog odbora nekom kandidatu, uvažavaće se mišljenje.

 U slučaju naše škole, i Nastavničko veće i Školski odbor su jasno izreazili svoj stav, te nema nikakvog razloga  da se za direktora ne imenuje osoba koja koju ne samo da uvažavaju ŠO  i NV, već i velika većina roditelja i učenika škole.

 U strahu smo da iza konkursa za direktora naše škole, stoje manipulacije pojedinaca iz lokalne samouprave, s obzirom na to da su informacije da sadašnja direktoka to neće biti, dali  roditeljima i zaposlenima još pre nego se konkurs i raspisao (u maju mesecu).

Kako naš slučaj nije usamljen na teritoriji Vojvodine, bojimo se da su pojedini predstavnici lokalne samouprave dali sebi za pravo da se stave iznad zakona, pa čak i iznad ministarsva.

 

G-dinu Šarčeviću je  poslata  molba, koju je potpisalo 71 zaposlen škole, da okonča postupak za izbor direktora škole na način koji propisuje Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Mi zaposleni smo svoj stav jasno izrazili glasanjem, kao i Školski odbor.  Računamo na to da ćete ministar podržati pomenuta mišljenja, da ćete pri donošenju odluke ceniti dosadašnji rad direktorke škole Aleksandre Ćirić, kao i mišljenje relevantnih institucija, kao što je Školska uprava , Novi Sad i time pokazati da je Zakon  ipak jači od zakulisnih radnji pojedinih predstavnika lokalne samouprave.

 

S poštovanjem,

 

5.10.2018.                                                                       Zaposleni u OŠ“Jovan Jovanović Zmaj“

Sremska Kamenica                                                        Sremska Kamenica

Jedan komentar na Sremska Kamenica, izbor direktora

  1. visnjaizoliKiš kaže:

    To što se radi sa prosvetom je skandal.Jedan čovek odlučuje o svemu i to bez sukoba interesa.Iz privatnog sektora pravo u državni i to da reši tehnološke viškove što uspešno nije uradio do danas a o zabrani zapošljavanja dugoj 4 godine uredba i dalje stoji kao jača od zakona.Šta ćete raditi sa 4 generacije svršenih studenata.Verovatno ćete ih „digitalizovati i pretvoriti u IT stručnjake. Alo bre Šta vi to radite.Eksperimentišite sa svojom decom ne našom.Ostavka!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*