Stanišić, izbor direktora

os-ivan-goran-kovacic-stanisic

Ministarstvu prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja republike Srbije, gospodinu Mladenu Šarčeviću, ministru;

Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise,  upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, gospodinu Mihalju Njilašu, pokrajinskom sekretaru;

Grupi za pravne poslove u osnovnom obrazovanju i vaspitanju i obrazovanju odraslih, gospodinu Aleksandru Markoviću, pomoćniku ministra, šefu odseka  za pravne poslove;

Gospodinu  Ištvanu Pastoru, predsedniku Skupštine AP Vojvodine;

Gospodinu Igoru Miroviću, predsedniku Vlade AP Vojvodine;

Sektoru za propise (pravni i  administrativni poslovi u oblasti radnih odnosa), gospođici Tijani Pavlov – pomoćnica pokrajinskog sekretara;

Gradskoj upravi  Grada   Sombora  – gradonačelnici Dušanki Golubović;

Predsedniku Skuštine Grada Sombora – dr Zoranu Parčetiću;

Načelniku odeljenja za obrazovanje -  Goranu  Todoriću;

Načelniku Školske uprave grada Sombora – Borislavu  Staničkovu;

Prosvetnoj inspekciji  grada Sombora  – inspektoru Srđanu Lukoviću;

Gradkom veću za oblast kulture i obrazovanja – Nemanji Saraču;

NSPRV – ogranak Sombor;

Gradskoj  upravi Grada Sombora -  zaštitniku građana;

Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu;

Predsedniku Aktiva direktora  OŠ Grada Sombora – Zoranu Borku;

Školskom odboru  OŠ „ Ivan Goran Kovačić“ – Stanišić

 

Poštovani,

Mi zaposleni u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Stanišiću,  ovim putem izražavamo nezadovoljstvo i ogorčenost odlukom  Pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša, o postavljanju VD direktora Snežane Kraguljac.

Na ponovljeni  konkurs  za izbor direktora, raspisan dana 01. 08. 2018. javila su se tri kandidata: mr metodike nastave matematike Sonja Orlić – aktuelni direktor škole; Vanja Marjanović – diplomirani psiholog i  Vlada Đurković – diplomirani geograf.

Na  sednici Nastavničkog veća, kojoj je  prisustvovalo 37  zaposlenih (90,2%), održanoj 23. 08. 2018.  kandidat Sonja Orlić je dobila 34 glasa (91,9%), Vanja Marjanović -  1 glas  (2,7%) i Vlada Đurković – 1 glas (2,7%). Jedan listić je bio nevažeći.

Sednici Školskog odbora, održanoj 28.08.2018. prisustvovalo je pet članova. Tri člana glasala su za kandidata Sonju Orlić, a dva  za Vladu Đurkovića.

Celokupna procedura izbora direktora je obavljena prema svim propisanim zakonima i u odgovarajućem vremenskom roku.

Sva potrebna dokumentacija je blagovremeno dostavljena Pokrajinskom sekretarijatu.

Sonja Orlić je dugogodišnji direktor u  našoj školi. Pokazala je odlične organizacione sposobnosti,  zbog kojih je škola neometano funkcionisala svih prethodnih godina, poštovala zakone i uspostavila dobru saradnju sa svim relevantim institucijama bez obzira što nije pripadnik ni jedne političke partije.

U toku svog rada je predano brinula o svakom učeniku i zaposlenom radniku škole.   Stručno se usavršavala i podsticala i članove kolektiva na isto, a sada je završna godina doktorskih studija.

O njenom radu, ličnim i profesionalnim osobinama najbolje govori broj glasova koje je dobila na Nastavničkom veću.

Bez obzira na sve gore navedeno, Pokrajinski sekretar je za VD direktora imenovao Snežanu Kraguljac,  koja je svima potpuno nepoznata i nije bila učesnik konkursa za izbor direktora.

Ako već niste poštovali  naše mišljenje,  zašto je  ignorisana  preporuka ministra prosvete o prioritetima prilikom izbora kandidata koji su dobili bezrezervnu podršku kolektiva?

Obaveštavamo Vas da mi, dole potpisani, počev od 08. 10. 2018. stupamo u zakonski štrajk, skraćenjem časova na 30 minuta.  Zahtevamo da ministar prosvete uvaži naše mišljenje i u što kraćem roku prekine ovu agoniju koja predstavlja poraz društva u kome živimo zbog čega smo duboko razočarani i neutešni.

Smatramo da je razuman rok za donošenje odluke 15 dana. Ukoliko u tom roku ne dobijemo nikakvu odluku bićemo prinuđeni da potpuno obustavimo rad.

.

 Zaposleni u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Stanišić

Jedan komentar na Stanišić, izbor direktora

  1. maja marjanovic kaže:

    Po mom ličnom iskustvu nakon rada u školi posle 17 godina mišljenja sam da izbor direktora ne treba da bude drama, nego treba sa se izabere direktor koji neće vršiti ustupke pojedincima, godinama istim, dok ostali zaposleni iz straha da im se ne bi svetilo glasaju za istog, biti direktor znači imati više obaveza a ne svetiti se i iživljavati na zaposlenima, mene da neko pita ja bih im skartila mandat na dve godine i oštro kontrolisala njihov rad, kako se troše finansije i kako se postupa za zaposlenima.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*