Bez prvog časa u školama prekosutra

fonet-dragan-antonic-678x381

U osnovnim i srednjim školama, članicama nekog od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, prekosutra neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni zbog štrajka upozorenja.

Rukovodstva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, odlučila su da 11. decembra bude održan protest ispred Vlade i štrajk u zakonskim okvirima, sa skraćenim časovima na 30 minuta. Prosvetni radnici traže povećanje zarada za 14,6 odsto, koliko im je, kako tvrde, obećano prilikom ranijih pregovora sa predstavnicima države.

– Naša očekivanja su relativna, jer smo sve ispregovarali sa predstavnicima vlasti, ali su se oni oglušili o obećanja. Osim povećanja zarada, naš zahtev je da se nastavi rad na platnim grupama i razredima, kao i izrada novog posebnog kolektivnog ugovora. PKU koju je na snazi je produžen prošle godine, iako smo bili protiv toga, sa obrazloženjem da će se doneti platne grupe i razredi – kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Na pitanje kakav odživ članstva očekuje i da li je štrajkačka energija potrošena, ona kaže da će „svaka sindikat proceniti šta će da uradi“, napominjući da protestom „žele da poruče da su svesni šta se dešava“ i da „ne mogu i neće da prećute“.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković ističe za Danas da nije lako motivisati prosvetne radnike da ponovo uđu u štrajk, ali da prosveta ni ovo ne bi dobila da nije bilo protesta i da sindikati ne žele da stanu.

Predstavnike reprezentativnih sindikata obrazovanja juče je u Skupštini Srbije primio predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić, ali je taj razgovor završen bez konkretnih rezultata.

– On je rekao da nas podržava, da naše plate treba da budu veće, ali da Odbor nije nadležan za to pitanje. Mi to slušamo od svake vlasti, ali se ništa ne menja. I sa najavljenim povećanjem plata za devet odsto, prosvetni radnici će ponovo zaostajati za svim drugim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta. Trenutna prosečna plata profesora početnika iznosi 47.774 dinara, a sa povećanjem će imati oko 52.000 dinara – ističe Brajković, napominjući da će u zavisnosti od razvoja situacije sindikalni organi odlučiti da li će se štrajk u školama nastaviti posle 11. decembra.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>