NOVE MERE: Ko beži sa časa moraće da radi

djaci

ĐACIMA Politehničke škole u Subotici, koji budu imali veći broj neopravdanih časova, izricaće se vaspitna mera i oni će društveno korisni rad obavljati u Gerontološkom centru.Novim pravilnikom Ministarstva prosvete o vaspitnim normama predviđeno je izricanje mere društveno-korisnog rada, učenicima koji imaju veliki broj izostanaka bez opravdanja. Srednjoškolci Politehničke škole tokom školske godine u proseku neopravdano izostaju sa nastave oko mesec dana. Takvim đacima se zbog izostanaka smanjuje ocena iz vladanja i izriče vaspitno-popravna mera društveno korisnog rada. Umesto čišćenja dvorišta, ili pomaganja pomoćno-tehničkom osoblju škole, oni će pomagati korisnicima Gerontološkog centra.

- Izbegavamo reč kazna, jer vaspitno-disciplinske mere koje primenjuju ustanove, kao što su škole, nisu kazne, već mere koje se sprovode kako bi se uticalo na promenu ponašanja deteta i njegovih stavova – objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole. – Naši đaci, kroz te mere društveno korisnog rada mogu dobijati zadatke u samoj školi, od ponovljenog redarstva do čišćenja lišća ili snega, ali čini nam se da je ovakav način saradnje kroz međugeneracijsku solidarnost mnogo primereniji vaspitanju dece i realizaciji društveno-korisnog rada.

Međugeneracijska solidarnost je svakako dobit kad je reč i ovom, kod nas jedinstvenom dogovoru između obrazovne i ustanove socijalne zaštite.

- Veoma često mladost ne razume starost. Moram da kažem da, uglavnom, ni starost nema poverenja u mladost. Hoćemo da pomirimo te dve stvari – kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. – Dakle, da mladost razume starost, a da starost ne sumnja u budućnost i u mlade, nego da mladi pokažu da im se može verovati.

 

I RODITELjI SE PITAJU

ZA sprovođenje ovakvih mera neophodna je saglasnost roditelja, a ukoliko roditelj odbije bilo koju meru društveno korisnog rada, škola ima pravo da pokrene prekršajni postupak.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>