НОВЕ МЕРЕ: Ко бежи са часа мораће да ради

djaci

ЂАЦИМА Политехничке школе у Суботици, који буду имали већи број неоправданих часова, изрицаће се васпитна мера и они ће друштвено корисни рад обављати у Геронтолошком центру.Новим правилником Министарства просвете о васпитним нормама предвиђено је изрицање мере друштвено-корисног рада, ученицима који имају велики број изостанака без оправдања. Средњошколци Политехничке школе током школске године у просеку неоправдано изостају са наставе око месец дана. Таквим ђацима се због изостанака смањује оцена из владања и изриче васпитно-поправна мера друштвено корисног рада. Уместо чишћења дворишта, или помагања помоћно-техничком особљу школе, они ће помагати корисницима Геронтолошког центра.

- Избегавамо реч казна, јер васпитно-дисциплинске мере које примењују установе, као што су школе, нису казне, већ мере које се спроводе како би се утицало на промену понашања детета и његових ставова – објашњава Исо Планић, директор Политехничке школе. – Наши ђаци, кроз те мере друштвено корисног рада могу добијати задатке у самој школи, од поновљеног редарства до чишћења лишћа или снега, али чини нам се да је овакав начин сарадње кроз међугенерацијску солидарност много примеренији васпитању деце и реализацији друштвено-корисног рада.

Међугенерацијска солидарност је свакако добит кад је реч и овом, код нас јединственом договору између образовне и установе социјалне заштите.

- Веома често младост не разуме старост. Морам да кажем да, углавном, ни старост нема поверења у младост. Хоћемо да помиримо те две ствари – каже Ненад Иванишевић, директор Геронтолошког центра. – Дакле, да младост разуме старост, а да старост не сумња у будућност и у младе, него да млади покажу да им се може веровати.

 

И РОДИТЕЉИ СЕ ПИТАЈУ

ЗА спровођење оваквих мера неопходна је сагласност родитеља, а уколико родитељ одбије било коју меру друштвено корисног рада, школа има право да покрене прекршајни поступак.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*