ИСПИТИ ЗА ЛИЦЕНЦУ У ВОЈВОДИНИ: Школе ће водити најбољи

04-skole_620x0

СЕДМОРО директора из пет основних школа, по једне гимназије и забавишта, у Новом Саду, у присуству министра просвете Младена Шарчевића и покрајинског секретара за образовање Михаља Њилаша, полагали су испит за стицање лиценце руководиоца образовних установа у Војводини.По узору на образовне системе развијених земаља, лиценце за директоре школа биле су предвиђене одавно и код нас, али, како је казао министар Шарчевић, „нико се није усуђивао да са тим крене мислећи да је то формалност“.

Прочитајте још – Шарчевић: Квалитетни директори школа важни за образовање

- Директор ће бити онај ко је најбољи. Ово је и професионализација система руковођења, јер без тога нема ни реформе образовања, ово је кључни моменат у реформи – рекао је Шарчевић новинарима у Скупштини АП Војводине.

Полагању испита претходила је обука коју је спровео Завод за унапређење образовања и васпитања. Директори су најпре вредновани оценама од један до четири, а затим су имали рок од три месеца да реализују истраживање образовно-васпитне праксе, дају предлоге за њено унапређење и припреме презентацију с којом ће изаћи пред комисију.

Министар Шарчевић је нагласио да испити нису формалност – већ 40 људи прошло је процедуру, неки су одбијени и морају да иду из почетка. У неким случајевима у питању су били неспремност и несналажење, а неретко и потцењивање самог испита.

Испитима су приступили најбољи – „четворкаши“, уследиће они са оценом три и половина посла биће завршена до јуна идуће године. Директори су дужни да добију лиценцу најкасније две године од ступања на дужност.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*