Страначки скуп у просторијама школе?

dragacevo

Иако закон забрањује страначко организовање и деловање и коришћење простора образовних установа у те сврхе, Средња школа „Драгачево“ у Гучи по свој прилици ће послужити управо за то.Медији пишу да ће, уочи предстојећих избора у Лучанима, председник Србије Александар Вучић посетити ту општину у четвртак 13. децембра, а да ће централни митинг СНС бити одржан у сали Средње школе „Драгачево“ у Гучи са почетком од 16 часова. Информацију о посети Вучића нисмо успели да проверимо у општинском одбору СНС у Лучанима јер се нико није јављао на фиксни телефон, али нам је директор Средње школе „Драгачево“ у Гучи Драган Тановић потврдио да ће страначки митинг вероватно бити одржан у просторијама те образовне установе.

– Још немам ништа званично, али ће се вероватно фискултурна сала користити. Ми имамо само прву смену и немамо ништа с тим – истиче Тановић.

На наш коментар за закон забрањује страначко деловање у школи, он је одговорио да му је познато да је политика забрањена у школи, али да је власник школе и фискултурне сале општина.

– Ако председник општине зове и тражи како да кажем не може… Јел бисте ви рекли да не може? – питао је Тановић.

На нашу опаску да је он као директор школе одговоран да поштује закон, Тановић је одговорио: „Како год човек да уради по вама ће направити грешку“.

Ко је тражио да се школски простор користи за страначки скуп покушали смо на сазнамо у Општини Лучани. У кабинету председнице општине су рекли да о таквом захтеву не знају ништа и упутили су нас на помоћника председнице Михаила Николића, али је и он казао да му то није познато. Ни у школском синдикату нису упознати да је страначку скуп најављен у просторијама школе. Председник Синдиката образовања Чачак Владимир Аџић каже за Данас да је ову информацију сазнао из медија.

– Наравно да није нормално да се школа користи у политичке сврхе. Члан 113 Закона о основама система образовања и васпитања прописује да је у установи забрањено страначко организовање и деловање и коришћење простора установе у те сврхе. Други члан предвиђа да ће се казнити установа новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара ако дозволи страначко организовање или деловање и коришћење простора установе у те сврхе, као и да ће за тај прекршај бити кажњен директор казном од 25.000 до 100.000 динара – рекао је Аџић.

Слађана Парезановић, начелница Школске управе Чачак, каже за Данас да још није добила никакву информацију од директора Средње школе „Драгачево“ о одржавању поменутог скупа. Додаје да директор није обавезан да то пријави Школској управи, али да таква пракса постоји јер са школама имају добру сарадњу и комуникацију.

– Закон је јасан и мора се поштовати без одступања и преседана. Директор је као одговорно лице у установи дужан да поштује закон и надам се да ће се тако и понашати – поручила је Парезановић.

Упитана да ли ће Школска управа реаговати ако страначки скуп ипак буде организован у просторијама школе, она је одговорила да Школска управа има право да поступа и по сазнањима и да обавести просветну инспекцију, која ће изаћи на терен и утврдити шта се догодило.

Коментар из Министарства просвете нисмо добили.

Протест и штрајк просветара

Сва четири репрезентативна синдиката образовања за данас у 12 сати најавила су протестни скуп испред Владе Србије, незадовољни што држава није испунила обећање да ће плате просветним радницима бити повећане за 14,67 одсто. У школама, чланицама ових синдиката, часови ће данас бити скраћени на 30 минута. Протест организују Унија синдиката просветних радника Србије, ГСПРС „Независност“, Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*