„Кец“ у дневнику – бесплатна чланарина у библиотеци

biblioteka

Нишка библиотека нуди бесплатну чланарину ученицима који имају јединице из српског језика.

Нишки ђаци којима српски језик баш и није омиљени школски предмет добили су посебну прилику да га заволе, или бар олакшају пут до боље оцене.

Народна библиотека „Стеван Сремац“ у Нишу ће свим ученицима основних и средњих школа, који на тромесечју имају јединицу из српског језика, поклонити бесплатну чланарину.

Директорка нишке библиотеке Соња Шушковић каже за Јужне вести да су ову одлуку донели из најбоље намере.

„Идеја је да их на овај начин мотивишемо и дамо им прилику да се више ангажују.“

„Уједно, то је и начин да сви имају једнак приступ књигама, јер нека деца просто немају новца да плате чланарину“, изјавила је Шуковић за Јужне вести.

Годишња чланарина за нишку Народну библиотеку је 700 динара, а „слабији“ ђаци ће за бесплатно чланство моћи да се пријаве од 14. до 21. децембра.
Шта о овој методи мисле професори?

Јелена Пецарски, професорка српског језика гимназије Светозар Марковић у Нишу поздравља овај потез библиотеке, иако није сигурна какав ефекат може да постигне.

„То је одлично, али колико ће бити ефикасно и да ли ће, пре свега, ти ђаци хтети чак и бесплатно да се учлане, видећемо“, каже Пецарски за ББЦ на српском.

Њена колегиница Тамара Шуклета Милићевић, која у гимназији предаје енглески језик, овакву одлуку сматра „безвезном“ и додаје да треба да буду награђени и ђаци са бољим оценама.

„Уколико стимулишемо само лоше ученике, не знам какву поруку шаљемо онима који имају добре оцене? Да се њихов труд не исплати? Могу и они да кажу – па, што бих учио, овако могу да добијем бесплатну чланарину“, каже Шуклета Милићевић.
А шта мисле ученици?

Седамнаестогодишња Радмила Зеничанин, ученица гимназије Светозар Марковић, размишља да искористи бесплатно чланство у библиотеци.

„Можда и искористим, јер, реално, фина је понуда, али сумњам да ће ми то нешто помоћи да поправим оцену“, каже Радмила за ББЦ на српском.

Додаје да јој се не дешава често да добије јединицу из српског, иако је обично добра из тог предмета. Међутим, последењег „кеца“ је зарадила управо због непрочитане лектире.

„Бомбардују нас свим могућим предметима и онда очекују да се све постигне и да резултати буду врх.“

Извор: BBC News на српском

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*