И најбољи директори школа пали на испиту за лиценцу

sarcevic-678x381

Увођење испита за лиценцу је корак на професионализацији и деполитизацији руковођења образовним установама, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он је рекао да испит није формалност, илуструјући то податком да скоро трећина директора који су га досад полагали нису прошли, а реч је о руководиоцима образовних установа које су у поступку екстерне евалуације оцењене највећом оценом.

– То не значи да су они лоши директори већ да су неозбиљно схватили испит за лиценцу. Они су морали да покажу да поседују сет знања и вештина у области педагошког рада, менаџмента и познавања права. За директоре који су лошије оцењени у екстерној евалуацији испит ће бити још тежи, што значи да онај ко хоће да буде директор школе не може површно да се спрема – рекао је Шарчевић, напомињући да је унапређење васпитно-образовног рада у установи најважнији задатак директора школе.

Министар је најавио да ће од јуна бити омогућено и другим запосленим у образовању који тренутно нису на функцији директора, а желе да конкуришу у будућности, да се пријаве за обуку и полагање испита за лиценцу. Он је истакао да већ у јануару следе припремне активности за наредни циклус екстерне евалуације, који почиње од септембра наредне године. Шарчевић је рекао да ће посебно инсистирати на области квалитета која се односи на етос.

Говорећи о плановима у наредној години, министар је најавио увођење једносменског рада у 100 школа у Србији, доношење нове мреже школа до 19. марта 2019 и Закона о финансирању високог образовања. Шарчевић је рекао да је задовољан оним што је досад урађено у ресору образовања и да се није могло више. Најмање је задовољан начином на који може да организује рад Министарства, јер га, како је навео, спречавају прописи, као и васпитном функцијом школе.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*