ЖУРКЕ ЗА ОСНОВЦЕ У НОЋНОМ КЛУБУ УЗ АЛКОХОЛ?!

sarcevic

О понуди алкохола на новогодишњим журкама за основце огласило се и Министарство просвете, поручујући да је служење таквог пића малолетницима противзаконито и кажњиво.

Наиме, „Блиц“ је објавио скандалозну понуду једне агенције за организацију прослава, у којој се ђацима нуди и пиво. Такве агенције унајмљују и основне школе за организацију новогодишњих журки. Иако се годинама прећутно аминује да се овакве прославе организју у ноћним клубовима и кафанама, потпуно непримереним за децу, сада се тако у понуди провода за осмаке нашло и то да малолетни гости могу добити једно точено пиво уз напомену организатора да то мора да одобри Родитељски савет?!

Поводом овога огласило се ресорно Министарство просвете. Они поручују да се са овом проблематиком сусрећу сваке године, али и да се око новогодишњих прослава за основце искључиво питају родитељи и школа.

- Служење алкохола малолетницима је забрањено законом и ни на који начин није дозвољено у школском објекту. То родитељи и запослени у школи веома добро знају. Министарство просвете веома води рачуна о безбедности ученика и прослава Нове године, ако је организује школа, није допуштена у ноћним клубовима или кафићима – рекли су за „Блиц“ из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и додали:

Дисциплински поступак за дочек у ноћном клубу

- Уколико просветна инспекција буде добила пријаву да је нека школа организовала дочек Нове године у ресторану, кафићу или ноћном клубу, биће покренут дисциплински поступак против одговорних. Уколико Министарству стигне пријава да је у некој школи служен алкохол, Министарство ће реаговати, али верујемо да су наставници и родитељи одговорни и да до тога неће доћи.

У Министарству кажу да школе, према утврђеном годишњем плану рада, организују различите активности, у које спадају и прославе.
прочитајте и…

- Прослава школских и државних празника организују се у школи или у установама културе. Савет родитеља је саветодавно тело установе, које не доноси одлуке, већ даје предлоге и сугестије. Уколико родитељи желе да организују за своју децу прославу Нове године, то могу да учине самоиницијативно – кажу из Министарства.
прочитајте и…

Журка за 1.200 динара по ђаку

Како је „Блиц“ већ писао, поједине агенције углавном имају уговоре са школама за организацију оваквих догађаја, али уместо да се они, како закон налаже, одржавају у просторијама школе или у установама културе, ученици одлазе у потпуно непримерене ноћне клубове. Родитељи за четири сата провода морају да издвоје око 1.200 динара, а приход од прославе достиже и милион динара, у зависности од величине клуба и тога колико ученика може да прими.

Овакве новогодишње прославе за основце су директно у супротности са Законом о основама образовања и васпитања, којим је предвиђено да се „прославе школских и државних празника, почетка и краја школске године и завршетка основношколског образовања и васпитања за ученике организују у школи или у договору са јединицом локалне самоуправе у установама културе“.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*