Егзодус 2018.: Затварале се школе, преко сто нема ниједног првашића

pazi-skola

ПОСЉЕДИЦЕ масовног исељавања и све мањег броја рођених видљиве су и ове школске године која је у тијеку. У 2018./2019. затворено је чак 8 школа, док у 117 школа није уписан ниједан ученик.

Шест се школа затворило јер у њима нема ученика, а двије су затворене ради селидбе у новоизграђену школу. Ниједан ученик није уписан у 113 подручних школа те четири матичне школе.

Само у Вараждинској жупанији и Граду Загребу нема школе у коју у први разред није уписан ниједан ученик. Највећи постотак подручних школа које у школској години 2018./2019. нису уписале првашиће је у Шибенско-книнској жупанији (20 %), Вуковарско-сријемској (19,44 %) те Личко-сењској жупанији (18,18 %).

Школа у Славонији у егзодусу остала без 200 ученика

Равнатељице и равнатељи су нам пред сам почетак наставне године потврдили како имају све мање дјеце у разредима, а једна је школа у Славонији остала без чак 200 ученика откако је кренуо масовни егзодус.

Ивица Радошевић, равнатељ ОШ Др. Јуре Турића у Госпићу, рекао нам је да њихова школа уз матичну има и четири подручне, но само су у двије школе уписали првашиће. У матичној школи у Госпићу сад имају 25 ученика мање него прошле школске године.

И равнатељица ОШ Др. Фрање Туђмана у Книну, Марија Мијач, рекла нам је да је пад броја ученика евидентан.

„Лани смо имали три прва разреда, а 2018. године два, значи ове године имамо три осма, а два улазна прва, самим тиме је велика разлика. Што се тиче исељавања, оно што засад знамо је да су неки одселили, али не само у иноземство већ и у веће градове попут Сплита и Задра, гдје су родитељи пронашли боље послове. Имам срећу што нам је ове године колегица отишла у мировину па нисам морала прогласити никога технолошким вишком“, рекла нам је крајем љета равнатељица Марија Мијач.

Исељавају из свих крајева Хрватске

Мирослав Бошњак, равнатељ једине основне школе у Илоку – ОШ Јулије Бенешић, у разговору за Индеx открио је да су у школу уписали 39 првашића, а ове школске године имају 23 ученика мање него лани.
Текст се наставља испод огласа

„Отишло нам је доста ученика из виших разреда. Лани смо имали 362 ученика, ове школске године имамо 339. Први пут ми се појавило да ми дјелатник, учитељ разредне наставе, остаје без посла. Проглашен је технолошким вишком, досад се могло крпати, сад се више не може. Мање је дјеце. Одлазе у Ирску и Њемачку, а околна мјеста су још пуно гора. Ми смо били пресретни и с ових 39 уписаних ученика“, рекао нам је Бошњак.

Дуго су, каже, имали 411 ученика, а сад након овог масовног исељавања унатраг неколико година имају 70-ак ученика мање.

Равнатељ ОШ Иване Брлић-Мажуранић из Вировитице Ивица Томљановић за Индеx је пак рекао да им се на крају школске године 2017./2018. исписало 13 ученика због одласка у иноземство, те да се такођер због селидбе у иноземство уписало седам ученика мање у први разред.

И равнатељица ОШ Јурја Шижгорића у Шибенику Ивана Рупић нам је рекла да им се у посљедње двије године у иноземство одселило шестеро ученика. Маријан Оршолић, равнатељ ОШ Мате Ловрака из Жупање, рекао нам је да су отпочетка масовног исељавања остали без чак 200 ученика.

Од уласка Хрватске у ЕУ иселило најмање 150.000 људи из наше земље

Подсјетимо, из Хрватске је 2017. године иселило 47.352 људи, а доселило их се 15.553, барем тако показују подаци Државног завода за статистику (ДЗС) који средином године објављује податке о исељавању, па ћемо тако тијеком љета дознати колико их је иселило 2018. године.

Подаци које ДЗС објављује нису точни јер они прикупљају податке од МУП-а који регистрира само оне који су прије селидбе у иноземство одјавили пребивалиште у Хрватској, а таквих је, наравно, врло мало.

Најбољи примјер за то су подаци о исељавању у Њемачку. Тако је према ДЗС-у од 2011. до краја 2016. у Њемачку иселило укупно 45.455 особа, док су подаци њемачког завода за статистику показали да се у том раздобљу у Њемачку уселило 206.654 становника из Хрватске. Иначе, од 2011. године у Хрватској је према подацима ДЗС-а 170.491 становник мање, а од уласка у Еуропску унију из Хрватске је отишло готово 150 тисућа становника.

Извор: Index.hr

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*