http://www.usprv.org.rs/wp-content/uploads/2019/01/Beta-giyxn9bd0g.525x350.jpg

Za uvođenje e-dnevnika potrebni računari i dobar internet

Za potpuni prelazak na elektronske dnevnike u školama potrebno je još nekoliko godina, procenjuju nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Razlog je jednostavan – nedostatak tehnike u školama.

U ovoj školi nastavnici više ne mogu da lupe dnevnikom o sto. Ogromne papirne zbirke ocena, pohvala i izostanaka otišle su u arhivu, a sve se beleži elektronski.

Direktor Politehničke škole u Subotici, jedne od prvih u Srbiji koja ih je poslala u istoriju, Iso Planić ocenjuje da je nastavnicima sada posao olakšan, a da roditelji preko svojih telefona i računara imaju uvid u to kako im se deca ponašaju i napreduju u školi.

„Roditelji mogu imati uvid u ocene i izostanke svoje dece. I to je jedno od najvažnijih dostignuća elektronskog dnevnika i jedan od razloga uvođenja. Što se tiče nas u školi, ako govorimo o zaposlenima, oni su dobili način da na jednostavniji, brži i efikasniji način unose podatke i obrađuju ih. Statistika više nije toliki problem kao što je ranije bila“, kaže Planić.

Elektronski dnevnici uvode se po školama već godinu i po dana. Recept za uvođenje je jednostavan. Potreban je dobar internet u svakoj učionici. I, naravno, računar. Na žalost, mnogi još nisu na tom nivou. Na samom početku od dve stotine škola, tek njih šesdesetak je imalo neophodne uslove.

„Još uvek treba par godina za to da bi sve škole u Republici Srbiji stekle tehničke uslove za obavezno uvođenje e-dnevnika. Naime, škole ne poseduju sve tehničke uslove za uvođenje e-dnevnika. Naime, nije dovoljno da u zbornici postoji samo jedan kompjuter koji zajednički mogu da koriste svi nastavnici, zato jer korišćenje e-dnevnika zahteva kontinuirano, neprestano korišćenje tokom radnog vremena“, ističe državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček.

Paralelno sa poboljšanjima elektronskih dnevnika u sadašnjem obliku, koje su kao i kod drugih softvera svakodnevne, radi se i na prevodu elektronskih dnevnika na svih osam jezika nacionalnih manjina na kojima se izučava nastava.

Izvor: RTV

4 komentara na Za uvođenje e-dnevnika potrebni računari i dobar internet

 1. Branislav Veselinović kaže:

  Da li imam pravo na neku pravnu pomoć pošto sam podneo tužbu Sudu u Sremskoj Mitrovici protiv direktorice Mire Đorđević za mobing- po Zakonu o sprečavanju zlostavljanja.Moj slučaj je poznat Stevanu Juriću i verovatno će se on kao svedok pojaviti na Sudu ukoliko to bude potrebno -inače do sada mi je pomagao koliko je to bilo moguće pa se nadam da Sindikat ima neke mogućnosti da mo na neki mačn pomogne.Ceo ovaj slučaj je inače zataškan i poslednje moje prijave minstru Šarčeviću i ministru Ružiću stoje negde u nekim ladlama i čekaju promenu vlasti -ali ja nemam vremena jer bi sve moglo da padne u vodu da nisam podneo tužbu Sudu.Pozdrav uz želju da Sindikat bude ove godine još uspešniji u svojoj borbi protiv svih nedaća koje su evidentne u prosveti!

  • zjovic kaže:

   Poštovani, svaki član naeg sindikata ima pravo na pravnu zaštitu. Molim Vas da se obratite Siniši Petroviću, kako bi se problem rešio.

 2. OliveraMilin kaže:

  I ja sam imala mobing zbog elektronskog dnevnika,Kome da se obratim?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*