PLATNI RAZREDI Šta je potrebno a šta pravedno?

4-krediti

Primena novog načina obračuna zarada u javnom sektoru očekuje se dogodine budući da je Vlada Srbije ranije odlučila da odloži primenu Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru za 2020. godinu jer su, kako je saopšteno, potrebne dodatne finansijske analize.To praktično znači da se do 1. januara 2020. odlaže primena propisa o platnim razredima, odnosno pravilo „jednake plate za isti posao“.

Stručnjaci ukazuju da je reč o složenom poslu koji se ne može odmah sprovesti u delo već postepeno, a sindikati dele taj stav i ističu da je važno da oni takođe budu uključeni u dalje analize i predloge rešenja.

Cilj je da za isti posao u svakoj službi plata bude jednaka, kao i da se zaposlenima učinak pravedno meri kroz uvodenje jedinstvene osnovice za ceo javni sektor i precizno definisanih koeficijenata.

Nakon donošenja odluke o odlaganju Zakona početkom novembra, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, objašnjeno je da je reforma sistema plata izuzetno važan proces koji treba da uredi sistem plata i radnih odnosa svih zaposlenih u javnoj upravi.

Kako ističu, bitno je da se konačno zna ko koliko za koji posao treba da zaradi, a da se pritom obezbedi bolje upravljanje i kadrovima i javnim finansijama.

„Tokom celog procesa, Vlada Srbije je uključivala sve sindikate, stručnu i zainteresovanu javnost u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

Reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plate, napredovanja po učinku i obezbeđivanju transparentnije i fer raspodele zarada“, navode u ministarstvu.

Budući da je reforma izazvala veliku pažnju i zainteresovanost javnih službi u želji da se popravi njihov položaj, započete su finansijske analize dogovorenih postupaka.

„Odlučeno je da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom 2019. godine, kako bi reforma dala pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. godine. Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost“, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Vlada Srbije početkom novembra odlučila je da odloži, pored Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojila Skupština Srbije 14. decembra 2017. godine.

Tada je usvojen i Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji predviđa da će za isti posao u svakoj službi plata biti ista.

Plan je bio da se zaposlenima pravedno meri učinak.

Profesor Ekonomskog fakulteta Miroljub Arsić kaže za Tanjug da je značajan posao već urađen jer je država već prikupila podatke o radnim mestima i sada raspolaže informacijama ko radi na kojim mestima, koliko su plaćeni zaposleni, i na osnovu toga može da upoređuje podatke.

„Važno je da se vidi koje zarade su niske, a koje preterano visoke i da se na osnovu opravdanih kriterijuma i u odnosu na složenost posla, odgovornost i rizike odrede ciljni odnosi u okviru javnog sektora. To je potrebno dostići u narednih nekoliko godina i nije moguće ođednom“, objašnjava Arsić.

Takođe, to će dosta zavisiti i od ekonomskih pokazatelja, odnosno nivoom rasta BDP-a.

„Nije stvar samo u stručnim aspektima, koji nisu jednostavni. Postoje i interesne grupe kojima su sada veće plate od onoga što bi odgovaralo objektivnim parametrima, pa se prirodno, protive uvođenju platnih razreda. Oni koji sada imaju visoke plate u odnosu na objektivne karakteristike i kriterijume i kojima je najavljen sporiji rast zarada verovatno su protiv uvođenja platnih razreda“, objašnjava.

Predsednik UGS Sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković takođe kaže da je ovaj posao izuzetno složen.

Navodi da je rasprava pre tri meseca završena bez konačnog efekta, da su sindikati učestvovali u pregovorima oko platnih razreda i da se nada da će ponovo biti deo daljeg toka pregovora.

„Imate brojne službe sa visoko obrazovanim ljudima poput prosvete, ne možete ih držati ispod standarda a sa druge strane postoje i tržišni impulsi, odnosno da budu zadovoljni i zaposleni u zdravstvu, medicinske sestre i zdravstveni radnici…“, objašnjava Stojiljković za Tanjug.

Kako kaže, „ovo je posao u koji se moraju uključiti sindikati“.

„Sindikati su zainteresovani za ovu priču koju nije jednostavno završiti i predstoje ozbiljne pripreme i razgovori i što se više pažnje posveti tome, to će biti bolje“, smatra Stojiljković.

Izvor: Dnevnik

7 komentara na PLATNI RAZREDI Šta je potrebno a šta pravedno?

 1. Dragana Jelić kaže:

  Ja opet o svojoj- našoj struci, struci vaspitača:
  Rešiti status vaspitača- staviti nas u prosvetu i kad su zarade u pitanju a ne u javne službe,
  Imati i vidu da vaspitač ima 40- točasovnu radnu nedelju,
  Za vaspitača nema raspusta- samo godišnji odmor propisan zakonom koji mora da se iskoristi u letnjem periodu,
  Regulisati i status stručne spreme- za trogodišnje strukovne studije takođe odrediti koeficijent za obračun plata…
  Srdačan pozdrav.

 2. Branislav Veselinović kaže:

  Prošli put sam vam pstavio neka pitanja vezi sa mojim slučajem pa se nadam da ću od vas dobiti odgovor -morao sam da podnesem tužbu protiv direktorice Mitrovačke gimnazije za mobing/zlostavljanje je je ceo slučaj zataškan u dva mnistarstva (Šarčević i Ružić) o pokrajinskoj inspekciji i da ne govorim šta i kako rade…

 3. Maja Marjanović kaže:

  Administrativni radnik u SUP – u ima 53.000,00 din. (IV stepen stručne spreme) a administrativni radnik u Prosveti ima 26.000,00 din.

 4. Gordana Kosanin kaže:

  Nadite mi sindikat koji podrzava radnike sa IV stepenom stručne spreme,mi smo ugroženi već 10 godina(primamo minimalac).Strašno je to što u svakom drugom sektoru plata sa IV stepenom nije ispod 35.000 do 40.000 hiljada dinara a još STRAŠNIJE sto čistačice primaju VEČU PLATU OD NAS ako imaju neku godinu više radnog staža.To nema ni u jednoj drzavi na svetu samo kod nas u Srbiji .Sramota za sve škole u drzavi u kojima čistačice imaju platu veču od adm.radnika ,blaganika i domara.Lično sam premijerki Brnabić iznela taj problam prošle godine u aprilu i rečeno mi je da će se to rešiti sa platnim razredima od 2019,pa opet ništa Takva nepravda ne sme da čeka a za nas nema ko da se bori.

  • zjovic kaže:

   Vi očigledno niste pratili i ne pratite aktivnosti Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

   • Gordana Kosanin kaže:

    Pratim ja pomno već deset godina rad svih sindikata a naročito ovih reprezentativnih i vidim da naste jedinstveni u svojim predlozima .Za nas je jedino rešenje da se poveća koeficijent što je jedan sindikat predložio na 13 ali nisam sigurna da li ste to Vi.Osim toga mi smo na spisku na začelju (sa IV stepenom -naša tačka 5 ili 6 po redu pa i ne stignete do nje -pregovori se završe.)jer nikakvog pomaka nema već 10 godina tetkica ima veču platu od mene.Kada sam videla predlog nekog sindikata iz Leskovca koji je kružio po školama gde je koeficijent oko 2 za domara i blagajnika u neto iznosu 19000 do 20000 hilj.din smejala sam se a plakalo mi se pa gde ti ljudi žive kao u 19 veku.Opšte poznata stvar da i tetkice odavno primaju platu preko 20000 hiljda a sa novom cenom su izašle na 30000 a i predlogu stoji da im se da 16000 din.Ponižavajuče i degradirajuče i diskriminacija za nas sa IV stepenom.Pozdrav

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>