Izveštaji zabrinuli direktore škola u Nišu

upitnik-500x300

Niš preplavili zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja. Iako su svi dokumenti na sajtu grada, direktori – strepeZAHTEVI za pristup informacijama od javnog značaja su stigli na adrese svih niških osnovnih i srednjih škola, odnose se na finansijske izveštaje za 2017, a potpisale su ih ovde nepoznate osobe iz – Novog Beograda.

I, dok načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo direktorima savetuje da zatraže stav Ministarstva prosvete, pa tek onda odluče kako da postupe, načelnik gradskog Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić kaže da su svi ti dokumenti javni, pa nije problem udovoljiti bilo čijoj znatiželji.

- Finansije svih ovdašnjih škola su besprekorne, svi izveštaji su dostupni na gradskom sajtu i ne spadaju u domen bilo kakve tajne. Zato se ne treba ustručavati od odgovora, iako ne bih da spekulišem o namerama onih koji traže ove informacije – kaže Marina Kostić.

Direktori su, ipak, oprezni i listom tvrde da nikada nisu čuli za izvesnu Brankicu Čelebović koja živi u novobeogradskoj Ulici Radoja Dakića. Kažu, načuli su da se na sličnom iskušenju nalaze i njihopve kolege iz Prokuplja i Zrenjanina, pa – iako nemaju šta da kriju – brinu zbog interesovanja za dokumenta na koja, kada su ih predavali, nije bilo primedaba. Štaviše, s obzirom na to da se osim pomenute Brankice Čelebović pominju i neka druga imena, sumnjaju u to da se radi o nekakvoj proveri kako će odgovoriti na pristigle zahteve, pa bi protiv onih koji se ogluše mogle biti podnete prekršajne prijave, a onda ništa od fotelje…

DVA RAČUNA

- Sve škole imaju dva računa. Jedan služi isključivo za isplatu zarada zaposlenima koje finansira Ministarstvo prosvete, a drugi za materijalne troškove koje plaća lokalna samouprava. I, što se tiče plata, sve je jasno do u dinar, a problema nije bilo ni sa drugim računima. Ipak, predlažem direktorima da zatraže mišljenje Ministarstva – zaključuje načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo.

Izvor: Novosti

Jedan komentar na Izveštaji zabrinuli direktore škola u Nišu

  1. Bratisl kaže:

    Gejo svaka cast ti si olicenje postenja.direktor sa k
    K
    KiM

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>